Коломойський офіційно визнав втрату громадянства і подав на Зеленського до суду

Бізнесмен Ігор Коломойський наприкінці листопада цього року оскаржив у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про позбавлення його українського громадянства від 18 липня 2022-го, заявивши, що дізнався про існування указу лише у вересні 2023 року. Верховний суд це не переконало, тому позовну заяву Коломойського повернули. Про це йдеться в ухвалі суду від 1 грудня, повідомляє ЛІГА.

Коломойський каже, що дізнався про наявність указу Зеленського лише 15 вересня 2023 року під час розгляду клопотання про зміну йому запобіжного заходу у справі про шахрайство та відмивання майна. Тоді до суду надійшов лист Офісу президента разом з указом Зеленського №502/2022 від 18 липня 2022 року про припинення громадянства Коломойського.

Саме цим бізнесмен намагався пояснити Верховному суду, чому він пропустив шестимісячний строк для оскарження указу, встановлений кодексом про адміністративне судочинство.

Але колегія суддів вважає доводи Коломойського недостатніми, адже інформація про указ Зеленського з'явилась у ЗМІ ще в липні 2022 року. Також копію указу публікував нардеп від Батьківщини Сергій Власенко.

Тому, на думку суду, шестимісячний строк для оскарження указу обчислювався з моменту, коли Коломойський "повинен був дізнатись про порушення його прав".

На цій підставі Верховний суд залишив заяву бізнесмена без руху і надав йому 10 днів для усунення недоліків. За цей термін Коломойський має надати докази поважності причин пропуску строку звернення до адміністративного суду.

Нагадаємо, у липні 2022 року в ЗМІ з'явилась інформація про припинення українського громадянства Ігоря Коломойського та ще кількох осіб, зокрема Геннадія Корбана.

Як повідомлялося, суд залишив Коломойського під вартою з можливістю внесення застави у майже 4 млрд гривень

Також нагадаємо, що "ОстроВ" писав про "жест розпачу" від Коломойського та повну зупинку його феросплавних підприємств у відповідь на власний арешт.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті