Керівника батальйону морпіхів підозрюють у держраді через здачу сотні бійців у полон в Маріуполі

Працівники ДБР повідомили про підозру в держзраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців ЗСУ, через якого 277 бійців батальйону опинилися в полоні. Про це повідомила пресслужби Держбюро розслідувань.

Бійці батальйону тримали оборону Маріуполя від кінця лютого 2022 року. У квітні того ж року російські пропагандисти заявили, що начебто ці морпіхи добровільно здалися в полон в оточеному місті.

"Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підозрюваний скористався важкою ситуацією, в якій опинилися захисники Маріуполя, та спонукав командира припинити оборону, здати зброю та особовий склад. Так, 277 військовослужбовцям 501 батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх перескерували до "ДНР".

"Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон", - зазначається в заяві ДБР.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті