Кабмін підтримав законопроєкт по трансформації вищої освіти

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, яким вдосконалюється вища освіта - студенти зможуть обирати спеціальність після 1-2 курсів, а контрактники — тривалість навчання, заочну форму замінить дистанційна. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації 24 жовтня.

У міністерстві додають, що зміни до законодавства дадуть змогу оптимізувати роботу закладів вищої освіти, зроблять навчання більш ефективним, а також наблизять українську освіту до європейських стандартів.

"Студенти, які навчаються за контрактом, зможуть регулювати термін навчання — наприклад, завершити бакалаврат за 3 роки замість 4. Чи навпаки — здобути ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо студент працює чи хоче приділити більше уваги певним предметам", - каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відтепер спеціальність можна обрати після першого чи другого курсу навчання. Після проходження 60–120 кредитів ЄКТС студенти зможуть вибрати спеціальність у межах широкої галузі. Наприклад, у межах галузі "Соціальні науки" після 2 курсів обрати соціологію, соціальну роботу чи політологію.

З 2024 року заочну й вечірню форми замінять дистанційною. За словами Федорова, дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта "для галочки".

Зокрема, студенти денної форми навчання матимуть регульовану кількість годин, які необхідно проходити на лекціях чи практичних заняттях. Для бакалаврів — не менше ніж 10 годин, для магістрів та аспірантів — не менше ніж 8 годин. Зазначається, що раніше цей показник не регулювався і деякі заклади цим зловживали, пропонуючи студентам опрацьовувати дисципліни майже самостійно.

Для студентів, які навчаються на регульованих спеціальностях (право, медицина, військова служба, атомна енергетика тощо) вибірковий компонент буде меншим, ніж раніше, — 10% замість 25%. А для нерегульованих — навпаки, відсоток може бути більшим за 25%.

Зазначається, що законопроєкт ще мають розглянути у Верховній Раді.

Як повідомлялося, в українських вишах можуть скасувати заочну форму навчання. 

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті