В українських вишах можуть скасувати заочну форму навчання

Кабінет міністрів прийняв проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті”, який, з поміж усього, передбачає скасування заочної форми навчання. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України у своєму телеграм каналі 23 жовтня.

“З 2024 року трансформуємо заочну та вечірню форми в дистанційну. Студенти, що нині навчаються на цих формах, зможуть завершити навчання в такому ж форматі, проте з наступного року вступ буде лише на дистанційну або денну форми здобуття освіти”, - зазначається у повідомленні.

Також студенти зможуть змінити за бажанням спеціальність вже після початку занять.

“Міждисциплінарні програми стануть доступними для бакалаврів. Тобто на таких програмах після проходження 60–120 кредитів ЄКТС студенти зможуть не одразу обирати спеціальність під час вступу, а пізніше (після 60–120 кредитів) обрати її в межах тієї галузі, на яку вони вступали”, - зазначили у МОНі.

Щодо інших змін, у міністерстві повідомили, що річне навчальне навантаження становитиме від 30 до 80 кредитів на рік замість жорстких 60. 

Також години аудиторних занять відтепер регулюватимуться — мінімум 10 годин (із 30) для бакалаврів та не менше 8 годин (із 30) для магістрів. Решта годин відводитиметься на самостійну роботу студентів.

Для регульованих спеціальностей зменшується вибіркова компонента (до 10% від сьогоднішніх 25%), а для розширення автономії студентів для нерегульованих спеціальностей кількість вибіркових дисциплін збільшиться (до 50%).

Як повідомлялось раніше, студентів, які перебувають в академічній відпустці, можуть забрати в армію.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті