Італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та кришталевий посуд. Стало відомо, що закуповував Генштаб ЗСУ за бюджетні кошти

За 2023 рік фінансове управління Генштабу ЗСУ провело 116 закупівель різних товарів та послуг на загальну суму майже 10 млн грн. Журналісти виявили, що Генштаб купував італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та набори кришталевого посуду.. Про це пише "Слідство.Інфо".

Так, Генштаб ЗСУ у 2023 році двічі уклав угоди на ікони. Вперше за 36,5 тисячі гривень були куплені три ікони в срібному оздобленні: Юрія Переможного, "Неопалима Купина" та Святого Миколая.

Другий раз купили вже чотири ікони за 48,4 тисячі грн. Це були ікони на мідній основі з посрібленим покриттям, позолотою та холодною емаллю: Янгола Охоронця, Георгія Переможця, Божої Матері Семистрільної та Казанської.

"Генштаб замовив за 13,4 тисячі грн ікону Божої Матері "Казанська", яку зробили у Троїцькій майстерні. На сайті цієї майстерні можна знайти подібну ікону за 2,9 тисячі грн", — заявили журналісти.

Також були куплені подарункові шахи за понад 39 тисяч грн. Йдеться про дорогі італійські шахи «Римляни» та дві різні комплектації набору "Наполеон", кажуть у "Слідтство.Інфо". Ще Генштаб витратив 68,8 тисячі грн на 10 наборів кришталевого посуду. 

"Протягом цього року Генштаб організував 20 різних закупівель нагородних годинників. На це витратили 3,9 млн грн загалом, з яких 1,1 млн — на купівлю смартгодинників. Наприклад, 30 червня 2023-го Генштаб ЗСУ купив 21 Apple Watch за 290 тисяч грн", — зазначають журналісти.

Так, 16 смартгодинників Apple Watch були замовлені у подарункових футлярах від командувачки медичних сил ЗСУ, а ще 5 — у подарунковому футлярі від головнокомандувача ЗСУ.

Журналісти зателефонували до членкині тендерного комітету фінансового управління Генштабу Ірини Таргонської, щоб запитати, для чого було необхідно купувати шахи та посуд, але не отримали відповіді. Також журналісти надіслали запити з проханням пояснити, кому й для чого були придбані такі подарунки.

Як повідомлялося, колишнього заступника міністра оборони України Шаповалова викрито на розтраті майже 1 млрд грн й затримано. 

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті