Італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та кришталевий посуд. Стало відомо, що закуповував Генштаб ЗСУ за бюджетні кошти

За 2023 рік фінансове управління Генштабу ЗСУ провело 116 закупівель різних товарів та послуг на загальну суму майже 10 млн грн. Журналісти виявили, що Генштаб купував італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та набори кришталевого посуду.. Про це пише "Слідство.Інфо".

Так, Генштаб ЗСУ у 2023 році двічі уклав угоди на ікони. Вперше за 36,5 тисячі гривень були куплені три ікони в срібному оздобленні: Юрія Переможного, "Неопалима Купина" та Святого Миколая.

Другий раз купили вже чотири ікони за 48,4 тисячі грн. Це були ікони на мідній основі з посрібленим покриттям, позолотою та холодною емаллю: Янгола Охоронця, Георгія Переможця, Божої Матері Семистрільної та Казанської.

"Генштаб замовив за 13,4 тисячі грн ікону Божої Матері "Казанська", яку зробили у Троїцькій майстерні. На сайті цієї майстерні можна знайти подібну ікону за 2,9 тисячі грн", — заявили журналісти.

Також були куплені подарункові шахи за понад 39 тисяч грн. Йдеться про дорогі італійські шахи «Римляни» та дві різні комплектації набору "Наполеон", кажуть у "Слідтство.Інфо". Ще Генштаб витратив 68,8 тисячі грн на 10 наборів кришталевого посуду. 

"Протягом цього року Генштаб організував 20 різних закупівель нагородних годинників. На це витратили 3,9 млн грн загалом, з яких 1,1 млн — на купівлю смартгодинників. Наприклад, 30 червня 2023-го Генштаб ЗСУ купив 21 Apple Watch за 290 тисяч грн", — зазначають журналісти.

Так, 16 смартгодинників Apple Watch були замовлені у подарункових футлярах від командувачки медичних сил ЗСУ, а ще 5 — у подарунковому футлярі від головнокомандувача ЗСУ.

Журналісти зателефонували до членкині тендерного комітету фінансового управління Генштабу Ірини Таргонської, щоб запитати, для чого було необхідно купувати шахи та посуд, але не отримали відповіді. Також журналісти надіслали запити з проханням пояснити, кому й для чого були придбані такі подарунки.

Як повідомлялося, колишнього заступника міністра оборони України Шаповалова викрито на розтраті майже 1 млрд грн й затримано. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті