Іран офіційно показав свою гіперзвукову ракету Fattah-2

Іранський університет аерокосмічних наук та технологій “Ашура” представив гіперзвукову ракету під назвою Fattah-2. Кадри з новою ракетою були оприлюднені офіційними іранськими медіа, - пише Мілітарний.

Під час виставки досягнень Ірану в сфері аерокосмічних технологій верховному лідеру країни аятоли Хаменеї була представлена гіперзвукова ракета Fattah-2.

Нова ракета є подальшим розвитком балістичної ракети Fattah-1, що отримала нову боєголовку. Вона виконана по технології гіперзвукового плануючого апарату.

На макеті боєголовки у розрізі можна побачити її конструкцію. Більшу частину внутрішнього простору займає металевий бак, котрий є частиною рідкопаливного реактивного двигуна.

Цю версію підтверджують кадри кормової частини апарату в якому розміщене сопло двигуна. Він, імовірно, підтримує набрану боєголовкою гіперзвукову швидкість напротязі усього польоту до цілі.

Ракета має витягнутий фюзеляж з аеродинамічними рулями в кормовій частині, що має зменшити опір та допомогти у маневруванні в щільних шарах атмосфери. Це, фактично, робить її гіперзвуковою крилатою ракетою.

Цю тезу також підтверджують представники на відео, котрі заявляють про адаптацію ракети до роботи на низьких висотах на швидкості близько 10 Махів (12 250 км/год). Фактичних підтверджень заявлених характеристик, однак, немає.

Перевагами такої конструкції, порівняно зі звичайними балістичними та крилатими ракетами, має стати висока швидкість проходження через ворожий повітряний простір на низьких висотах поза зоною видимості радарів, що мінімізує ризик перехоплення.

Під питанням залишається призначення цієї ракети. Боєголовка Fattah-2, судячи з макету у розрізі, має надто малий об’єм корисного навантаження. Відповідно, вона не здатна нести важку бойову частину.

Одним із можливих завдань, покладених розробниками на нову ракету, може бути ліквідація ворожих засобів протиракетної оборони для подальшого застосування більш потужних балістичних ракет.

Також під питанням залишається здатність нової боєголовки витримувати надвисоку температуру на поверхності фюзеляжу, яка утворюється внаслідок тертя з повітрям на гіперзвуковій швидкості. Відомо, що температура за таких умов може сягати 2000 градусів за Цельсієм.

Зазначається, що Іран не має достатнього досвіду у розробці необхідних технологій, однак з ними їй могла допомогти Росія. Про імовірність такої співпраці наприкінці лютого повідомив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.

Дальність польоту нової ракети наразі невідома. Попередня ракета Fattah-1, за повідомленнями іранських ЗМІ, начебто здатна уражати цілі на відстані 1400 кілометрів. Імовірно, при застосуванні нової плануючої боєголовки та реактивного двигуна у Fattah-1 ця дальність може бути збільшена в рази.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті