Ілон Маск у 2022 році велів таємно відключити Starlink у районі Криму, щоб зірвати українську атаку на російський флот - CNN

Ілон Маск у 2022 році велів таємно відключити Starlink у районі Криму, щоб зірвати українську атаку на російський флот. Інформацію про це публікує телеканал CNN із посиланням на біографію мільярдера за авторством Волтера Айзексона, - повідомляє Телеграм-канал "BILD на русском".

За даними CNN, коли українські водні дрони з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони "втратили зв'язок і нешкідливо викинулися на берег".

Рішення Маска було викликане страхом, що росія відповість на напад на Крим ядерною зброєю, пише автор книги. Цей страх, за власними заявами Маска, викликаний розмовами з високопоставленими російськими чиновниками. Побоювання Маска з приводу "міні-Перл-Гарбора", як він висловився, у Криму не виправдалися. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився Маск у зв'язку з війною в Україні, зазначає CNN. Навмисно чи ні, він став впливовим посередником, якого американські чиновники не можуть ігнорувати.

Після того, як росія порушила роботу систем зв'язку України 2022 року, Маск погодився надати Україні супутникові термінали Starlink, які стали мати вирішальне значення для військових операцій ЗСУ. Але щойно Україна почала використовувати термінали Starlink для наступальних операцій на росію, Маск почав сумніватися у своєму рішенні, стверджує CNN з посиланням на книгу.

За словами Айзексона, Михайло Федоров, заступник прем'єр-міністра України, особисто просив Маска відновити зв'язок для підводних дронів, розповідаючи Маску про їхні можливості в текстовому повідомленні. Маск відповів, що його вразив дизайн підводних дронів, але він не буде знову вмикати супутникове покриття для Криму, тому що Україна "зараз заходить занадто далеко".

Як повідомлялося, з'явилося відео липневої атаки на Кримський міст морським безпілотником СБУ.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті