ХI Книжковий Арсенал оголосив програму: близько 100 подій

ХI Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» анонсував  програму, до якої увійшло близько 100 подій. Про це повідомляє пресслужба фестивалю.

Події програми Книжкового Арсеналу, який відбудеться 22-25 червня, стануть місцем зустрічі та щирої розмови, простором для осмислення нашого досвіду і обговорення майбутнього. 

Книжковий Арсенал розпочнеться у четвер, 22 червня. У перший фестивальний день відбудеться 10 подій — дискусії, поетичні читання, кінопокази, дитяча програма й музичні події. Фестиваль у цей день працюватиме з 16:00 до 21:00. 

Офіційне відкриття ХI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» відбудеться 22 червня о 17:00. Продовжить програму в цей день дискусія «Демократія і війна» в межах фокус-теми «Коли все має значення».

У межах літературної програми у перший день відбудеться дискусія «Наш Крим: на сторінках книжок» та поетичні читання «Поезія в пікселі».

Для дітей та підлітків у програмі першого фестивального дня заплановано майстер-клас від творчої майстерні «Аґрафка».

Також ви зможете подивитися короткометражні фільми про Київ — шість історій про місто «Як тебе не любити 2.0» від онлайн-кінотеатру Takflix й послухати “DJ-set. Borys”.

А на завершення у день відкриття відбудеться виступ Маріупольського муніципального камерного оркестру «Ренесанс». Подія відбудеться у співпраці з Українським Інститутом.

Фокус-тема «Коли все має значення», кураторкою якої є Наталя Гуменюк, представить 8 подій. Щодня на сценах обговорюватимуться наші цінності й досвід, те, що відбувається з нами, з суспільством, з країною та світом. Це простір усвідомлення, а також творення нового громадянського словника для речей, які ми досі не вербалізували. Це місце, де, розмірковуючи про свій теперішній досвід, ми зможемо не лише осмислити, але й ословити себе і те, що відбувається з нами.

Літературна програма «Перенести досвід у пам’ять», кураторкою якої є Ірина Славінська, стане наймасштабнішою на ХI Книжковому Арсеналі. Програма представить різноманітні голоси літературної сцени — щоденники, документальні нотатки і художні твори, тексти професійних письменників і тих, хто почали писати лиш у реальності після лютого 2014 та 2022 років. А також поезію, котра знову стала переднім краєм, на якому сьогодні формуються слова, якими завтра будемо оповідати про пережите. Програма для/про дітей та підлітків «Коли війна не лише у книжках» пропонує безпечний дружній простір для спілкування, читання та обговорення дитячих книг та історій, які пишуться і видаються в часи війни. 

Простір української дитячої книги. Програма реалізується за підтримки Товариства письменників та ілюстраторів дитячих книг (the Society of Children’s Book Writers and Illustrators, SCBWI).

Професійна програма Книжкового Арсеналу, яку курує Оксана Карп’юк, стане місцем зустрічі для представників галузі та надасть майданчик для публічних дискусій, формулювання запитів і пошуку рішень, обміну знаннями та досвідом.

Спеціальна програма «(не)публічні бібліотеки» від Літературної лабораторії Мистецького арсеналу, куратор якої — Діма Казаков, розповість про невеликі мандрівні, бездомні бібліотеки, реальні й онлайнові архіви, колекціонування, персональні книжкові та вінілові збірки, куровані полиці, зіни. 

Спеціальна програма Українського ПЕН «Пам’ять говорить» представить 5 подій, зокрема у перший день ХI Книжкового Арсеналу відбудеться презентація воєнного щоденника Володимира Вакуленка. У межах Спеціальної програми Українського ПЕН ми говоритимемо про пам’ять, яка спонукає нас до відповідальності — перед нашими загиблими і перед нашою культурою.

Спеціальна програма від Довженко-Центру «Літературний кіноканон. Том перший» представить три фільми, засновані на знакових літературних творах: «Сон», знятий за шевченківською поемою, шалену екранізацію гоголівського «Вечора на Івана Купала» та епічну кінопостановку «Захара Беркута» Івана Франка.

Візуальна складова XI Книжкового Арсеналу буде представлена 7 виставковими проєктами:

«Захисний шар» Костянтина Зоркіна;

«Україна: символи боротьби» Марії Кінович;

«Коли все має значення» від Клубу ілюстраторів Pictoric;

«Око Бурі», виставка українсько-ізраїльської дитячої книжкової ілюстрації;

«Хронологія русифікації» від проєкту Лінгвоцид;

«Каліграфія та шрифт 2022-2023 рр» від Школи каліграфії «Арт і Я»;

The Reckoning Project.

Відвідувачі Фестивалю також зможуть завітати на виставку "Форми присутності".

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті