Глава ЦРУ таємно відвідав Київ. Йому представили "амбітний план" - Washington Post

Під час секретної поїздки в Україну директора ЦРУ Вільяма Бернса в червні українські офіційні особи представили амбітний план - повернути окуповані росією території і почати переговори з Москвою до кінця року. Про це пише газета Washington Post із посиланням на джерела, - повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначається, що поїздка Бернса, про яку раніше не було відомо, включала зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та керівництвом розвідки України. Вона відбулася в момент, коли українські сили почали контрнаступ, але ще не розгорнули більшу частину своїх штурмових бригад, навчених і оснащених Заходом, пише видання.

За словами одного з чиновників, з яким говорила WP, метою візиту було "підтвердити готовність" адміністрації Байдена й надалі надавати розвіддані, щоб допомогти Україні захистити себе.

Публічно українські офіційні особи висловлювали розчарування через критичні зауваження про контрнаступ. Зокрема, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв в інтерв'ю Washington Post, що за деокупацію кожного метра української землі солдати платять кров'ю, тому його дратують коментарі про те, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікувалося.

При цьому, за даними видання, приватно військові чиновники в Києві висловлюють упевненість, що Україні до осені вдасться повернути собі значну територію; перемістити артилерію і ракетні комплекси до кордону контрольованого росією Криму; просунутися далі на схід України; а потім почати переговори з Москвою.

"Росія піде на переговори, тільки якщо відчує загрозу", - заявив високопоставлений український чиновник.

В ідеальному для Києва сценарії українські Збройні Сили отримають важелі впливу на росію, розмістивши війська і потужне озброєння на кордоні з Кримом. Анексований півострів у цьому разі фактично виконуватиме роль заручника. Київ буде готовий відмовитися від ведення бойових дій у Криму, але натомість вимагатиме, щоб росія прийняла будь-які гарантії безпеки, які Україна може отримати від Заходу, - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, лідери ЄС домовилися про стабільну підтримку України.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті