Глава КНР вважає, що "конфлікт навколо України" може бути врегульований лише політичним шляхом

Голова КНР Сі Цзіньпін переконаний, що "конфлікт навколо України" може бути врегульований лише політичним шляхом. Про це Сі заявив 7 квітня в китайському місті Гуанчжоу під час вечері з президентом Франції Емманюелем Макроном, який відвідав КНР із триденним державним візитом, повідомляє DW.

За словами глави КНР, усі сторони мають "зустрітися на півдорозі", щоб погодити умови для такого рішення.

Раніше Китай та Франція у спільній декларації за підсумками візиту Макрона заявили про підтримку кроків щодо досягнення миру в "конфлікті навколо України".

"Обидві сторони підтримують будь-які зусилля на користь повернення миру в Україні на основі міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН", - йдеться у документі, опублікованому 7 квітня на сайті Єлисейського палацу.

У спільній заяві лідерів двох країн також зазначається, що Китай і Франція "виступають проти збройних атак на атомні електростанції та інші мирні ядерні об'єкти та підтримують Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у його зусиллях відігравати конструктивну роль у зміцненні надійності та безпеки мирних ядерних об'єктів, включаючи Запорізьку АЕС".

Сі Цзіньпін та Макрон наголосили на важливості скрупульозного дотримання міжнародного гуманітарного права всіма "сторонами конфлікту".

"Сторони закликають захищати жінок і дітей - жертв конфлікту та нарощувати гуманітарну допомогу в зонах конфлікту, забезпечувати безпечний, швидкий та безперешкодний доступ гуманітарної допомоги тим, хто потребує відповідності з міжнародними зобов'язаннями", - йдеться у спільній заяві Пекіна та Парижа.

Як повідомлялося, Макрон прямо закликав Сі Цзіньпіна «образумити Росію».

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті