Генсек НАТО прокоментував можливий мир для України в обмін на території та членство в НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що лише Україна вирішуватиме, якими будуть прийнятні для неї умови мирних переговорів із росією; відповідальність Альянсу - її підтримувати. Про це він заявив на пресконференції у Брюсселі, відповідаючи на запитання щодо можливості миру для України в обмін на здачу територій і відмови від членства в НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Яким може бути прийнятний шлях, щоб покласти край цій війні, вирішуватиме Україна. Наша відповідальність - підтримувати Україну, щоб вони (українці) були здатні звільнити стільки землі, скільки це можливо, і поставити їх у найкраще становище, коли і якщо такі переговори зможуть розпочатися", - заявив генсек НАТО.

Столтенберг констатував, що війни за своєю природою непередбачувані. "Ми не бачимо жодних ознак того, що президент Путін планує мир, він планує ще більше війни. Ми знаємо: що більше військової підтримки ми надамо Україні, що сильнішими будуть її позиції на полі бою, то сильнішими будуть її позиції за потенційним столом переговорів", - зазначив генсек.

За словами Столтенберга, також треба усвідомити, що Україна "вже досягла великої перемоги". 

"Ми маємо пам'ятати, де цей конфлікт розпочався: на початку війни ми боялися, що Україна впаде за тижні, а президент Путін контролюватиме Київ за дні. Цього не сталося, навпаки. Українці змогли відкинути російські війська з півночі, сходу й півдня, вони звільнили 50% території, яку Росія окупувала на початку війни, і вони вистояли як суверенна демократія в Європі. Це - велика перемога для України. Водночас Росія зазнає великих утрат, десятки тисяч особового складу, Росія дедалі більше ізольована політично, слабша економічно. У підсумку ми бачимо велику поразку Росії - вона не досягла стратегічної мети контролювати Україну, а українці досягли багато. Ще раз - це вирішувати Україні, наша відповідальність - поставити їх у сильну позицію. Тому я вітаю підтримку союзників, яка триває", - розповів генсек альянсу.

Нагадаємо, НАТО погодить рекомендації реформ, які потрібні Україні для вступу. 

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті