Генсек НАТО прокоментував можливий мир для України в обмін на території та членство в НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що лише Україна вирішуватиме, якими будуть прийнятні для неї умови мирних переговорів із росією; відповідальність Альянсу - її підтримувати. Про це він заявив на пресконференції у Брюсселі, відповідаючи на запитання щодо можливості миру для України в обмін на здачу територій і відмови від членства в НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Яким може бути прийнятний шлях, щоб покласти край цій війні, вирішуватиме Україна. Наша відповідальність - підтримувати Україну, щоб вони (українці) були здатні звільнити стільки землі, скільки це можливо, і поставити їх у найкраще становище, коли і якщо такі переговори зможуть розпочатися", - заявив генсек НАТО.

Столтенберг констатував, що війни за своєю природою непередбачувані. "Ми не бачимо жодних ознак того, що президент Путін планує мир, він планує ще більше війни. Ми знаємо: що більше військової підтримки ми надамо Україні, що сильнішими будуть її позиції на полі бою, то сильнішими будуть її позиції за потенційним столом переговорів", - зазначив генсек.

За словами Столтенберга, також треба усвідомити, що Україна "вже досягла великої перемоги". 

"Ми маємо пам'ятати, де цей конфлікт розпочався: на початку війни ми боялися, що Україна впаде за тижні, а президент Путін контролюватиме Київ за дні. Цього не сталося, навпаки. Українці змогли відкинути російські війська з півночі, сходу й півдня, вони звільнили 50% території, яку Росія окупувала на початку війни, і вони вистояли як суверенна демократія в Європі. Це - велика перемога для України. Водночас Росія зазнає великих утрат, десятки тисяч особового складу, Росія дедалі більше ізольована політично, слабша економічно. У підсумку ми бачимо велику поразку Росії - вона не досягла стратегічної мети контролювати Україну, а українці досягли багато. Ще раз - це вирішувати Україні, наша відповідальність - поставити їх у сильну позицію. Тому я вітаю підтримку союзників, яка триває", - розповів генсек альянсу.

Нагадаємо, НАТО погодить рекомендації реформ, які потрібні Україні для вступу. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті