Генасамблея ООН засудила російську анексію територій України

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй (ООН) ухвалила резолюцію, яка засуджує незаконну анексію росією території чотирьох областей України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання.

За підтримку резолюції проголосували 143 зі 193 учасників Генасамблеї ООН, 35 країн утрималися, а 5 - проголосували проти.

Проти резолюції виступили: росія; Білорусь; КНДР; Нікарагуа; Сирія.

Дебати щодо резолюції "Територіальна цілісність України: дотримання принципів Статуту Організації ООН" продовжувалися протягом тривалого часу. Цей документ засуджує так звані "референдуми" в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, а також вимагає від росії скасувати рішення від 29 вересня 2022 року про їхнє "приєднання".

До цього проект подібної резолюції розглядала Рада безпеки ООН, але москва скористалася правом вето та заблокувала її. На Генеральній асамблеї такого права ніхто не має.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутеріш розкритикував рішення президента росії путіна анексувати нові українські території. Відповідно до Статуту організації, територія будь-якої країни не має бути об'єктом посягань. А росія як постійна учасниця Радбезу ООН несе особливу відповідальність за дотримання Статуту.

Українська сторона наполягаєна виключенні росії з Ради безпеки та взагалі з Організації Об'єднаних Націй.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті