Євросоюз збільшить реверсне постачання газу в Україну

Головні зусилля ЄС у напрямку підтримки України в сфері енергетики, спрямовані на забезпечення дієздатності всієї енергосистеми, включаючи її електричну та газову складові. У цьому контексті вже до кінця року Євросоюз має намір збільшити обсяги реверсного постачання газу в Україну, - заявила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон,  - повідомляє Укрінформ.

Про це сьогодні йшла мова у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з міністром енергетики України Германом Галущенком.

«Ми в постійному контакті з енергетичною платформою ЄС, а також з двома енергетичними групами (із закупівлі газу – ред.). Україна, разом з Молдовою та Грузією, будуть здатними скористатися перевагами спільних закупівель газу, LNG та водню. Разом із країнами, що межують з Україною, ми збільшимо обсяги реверсних поставок (газу) між ЄС і Україною до кінця поточного року, і ми готові сприяти продовженню цих мереж», - зауважила Кадрі Сімсон.

Вона нагадала, що Україна має найбільші газові сховища у Європі, і це у спільних інтересах сторін скористатися ними для забезпечення безпеки постачання газу. За її словами, вже невдовзі нові правила ЄС щодо газових сховищ будуть інтегровані в документи Енергетичного співтовариства.

«Ми, і країни-члени також допомагають Україні у відновленні або ремонті пошкодженого (енергетичного) обладнання. Нові агрегати для цього закуповуються за кошти Фонду енергетичної підтримки України, який був утворений в рамках Енергетичного співтовариства», - сказала Єврокомісар.

Міністр енергетики України Герман Галущенко підтвердив зацікавленість української сторони у такому енергетичному співробітництві з Європейський Союзом.

«На сьогодні ми маємо найбільш сховища у Європі. Ми можемо просто зараз прийняти більше 20 мільярдів кубометрів газу в українські сховища, які знаходяться у Західній частині країни і є доволі безпечними. Я хочу подякувати Євросоюзу та країнам-членам за допомогу та підтримку українського енергетичного сектору. Ми почали отримувати необхідне обладнання від наших друзів буквально через день після початку війни. Фонд (енергетичної підтримки України – ред.) є дуже важливим. З ним ми можемо відновитися швидше, ніж робили б це самотужки», - наголосив український урядовець.

Як повідомлялося, Країни Європейського Союзу погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті