Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО. Про це повідомили в його адміністрації, - пише "Радіо Свобода".

Документ передано для ратифікації до парламенту країни - Великих національних зборів. Про дату засідання парламенту з цього питання не повідомлялося.

Видання нагадало, що Швеція, а також Фінляндія, які раніше зберігали нейтралітет, подали заявки на вступ до НАТО 2022 року, невдовзі після початку російського військового вторгнення росії в Україну. Фінляндія стала членом Північноатлантичного союзу у квітні 2023 року. Приєднання Швеції до НАТО блокували Туреччина та Угорщина.

Анкара вимагала від Стокгольма видачі активістів Курдської робітничої партії, яких вона вважає терористами і які отримали у Швеції політичний притулок. Туреччина вимагала скасувати введене проти неї Швецією ембарго на торгівлю зброєю. Крім того, Ердоган різко засуджував інциденти зі спаленням Корану та інші антиісламські виступи шведських активістів.

Однак у липні цього року він заявив, що його країна більше не перешкоджатиме вступу Швеції до альянсу. Обіцянка була дана перед самітом НАТО у Вільнюсі, після розмови Ердогана з президентом США Джо Байденом.

Для того, щоб Швеція могла приєднатися до НАТО, її заявку мають схвалити всі члени союзу. Зараз до НАТО входить 31 держава.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті