Довічне ув'язнення загрожує зраднику, який намагався влаштуватися до Нацполіції і "втемну" використовував матір загиблого бійця ЗСУ

У результаті спецоперації на Київщині затримано зрадника, який за вказівкою окупантів намагався влаштуватися до Національної поліції. Про це повідомили в Телеграм-каналі СБУ 25 березня.

"СБУ затримала "крота" ФСБ, який намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що в разі успішного зарахування на службу він мав збирати інформацію про підрозділи правоохоронного органу, насамперед ті, що входять до "Гвардії наступу" МВС України. Крім того, він сподівався отримати більше «можливостей» для збору даних про особовий склад та переміщення військової техніки ЗСУ. Розвідінформація була потрібна рашистам для підготовки повітряних атак на об’єкти Сил оборони та планування бойових операцій. 

За даними слідства, щоб впевнитись у спроможності агента виконати завдання «крота», ФСБ дала йому «тестове» завдання. Зокрема, окупанти доручили своєму поплічнику розвідати на Київщині місця дислокації військових аеродромів та шпиталів, а також оборонних заводів. Разом з цим він мав зібрати для ФСБ максимум інформації про одну із механізованих бригад ЗСУ. Щоб зробити це, зрадник "втемну" використовував місцеву жительку, в якої орендував квартиру. Встановлено, що її син воював у складі цієї бригади та загинув на передовій.

 "Співробітники СБУ "покроково" документували російського агента і на фінальному етапі спецоперації затримали його у власному помешканні. На той час він уже подав документи як кандидат на вступ до лав Національної поліції", - йдеться в повідомленні відомства.

Затриманим виявився мешканець Броварського району, якого в кінці 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

"Для виконання ворожих вказівок зрадник об’їжджав місцевість, де фіксував координати «потрібних» об’єктів, а потім передавав геолокації російському куратору", - пише СБУ. 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує 19-річній студентці, яку "любляча" хрещена завербувала шпигувати за співробітниками СБУ й коригувати удари.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті