Довічне ув'язнення загрожує 19-річній студентці, яку "любляча" хрещена завербувала шпигувати за співробітниками СБУ й коригувати удари

Контррозвідка Служби безпеки України затримала 19-річну агентку ФСБ, яка намагалася шпигувати за співробітниками СБУ та коригувала ворожі ракетні удари по підприємствах Запорізької області, що задіяні в оборонно-промисловому комплексі. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 21 березня.

"На замовлення ФСБ РФ фігурантка шпигувала за місцевими співробітниками СБУ, щоб встановити запасні пункти дислокації Служби. У подальшому ворог планував використати цю інформацію для підготовки ракетних ударів", - сказано в повідомленні.

Крім того, зловмисниця намагалась встановити точні координати підприємств, які задіяні в оборонно-промисловому комплексі України. Для цього вона отримувала від окупантів орієнтовні геолокації оборонних заводів, а потім поблизу них проводила дорозвідку на місцевості. Під час стеження фігурантка фіксувала максимум інформації про об’єкти: від режиму їхньої роботи до інтенсивності руху вантажної техніки на відкритій території цехів.

Також дівчина "втемну" використовувала своїх друзів та одногрупників, у яких під час дружніх розмов розпитувала потрібну їй інформацію.

За її наведенням загарбники сподівались завдати прицільні ракетно-дронові удари по виробничих підприємствах.

"Ворожою поплічницею виявилась 19-річна студентка місцевого університету, яка потрапила у поле зору фсб восени 2023 року. Згодом дівчину було дистанційно завербовано через її хрещену - колаборантку, що входить до керівного складу окупаційної адміністрації РФ в одному із тимчасово захоплених міст на Запоріжжі", - пише відомство.

Зазначається, що саме через неї російська спецслужба давала вказівки завербованій агентці в обласному центрі і приймала "звіти" про виконані завдання. У перехопленні розмов, опублікованих СБУ, хрещена "турботливо" каже: "Наташ... Ты прости меня, что я тебя в это втянула... Я люблю тебя...".

Наразі затриманій повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Вона перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що дружині ексголови райради від "Партії регіонів", яка шпигувала для ФСБ у Вінницькій області, загрожує довічне ув'язнення.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті