Домовились з Кадировим: ПВК "Вагнер" розпочала вербування ув'язнених у Чечні

У перший тиждень січня в колоніях Чечні почалося вербування ув'язнених у ПВК "Вагнер", раніше найманці не були помічені у цьому регіоні. Про це повідомила голова фонду «Русь Сидяча» Ольга Романова у коментарі «Верстці».

«До минулого тижня ми говорили, що Вагнер був скрізь, окрім Чечні, – сказала Романова. - Чечню він обходив. Тепер Вагнер скрізь, включаючи Чечню. Вони домовилися з Кадировим».

За її словами, таким чином з початку року розпочалася третя хвиля вербування ув'язнених для участі у війні з Україною, яка покриває колонії у всіх регіонах країни. Перша хвиля таких вербувань, за словами Романової, йшла в центральній частині країни з 26 червня до 21 вересня 2022 року, а друга — на Уралі та Далекому Сході з 21 вересня до кінця грудня.

«Друга хвиля була найбільшою, найурожайнішою — з Уралу до Далекого Сходу. Вони набрали основну частину там, а потім у грудні вербування припинилося, причому скрізь, – розповіла Ольга Романова. — Винен у цьому був сам Пригожин. Ув'язнені побігли з фронту у двох напрямках: дезертирство та здавання в полон. Це набуло масового характеру».

За словами Романової, коли кількість втеч з фронту почала збільшуватися, пов'язаний із ПВК Вагнера Telegram-канал поширив відео позасудової кари завербованого на війну ув'язненого Євгена Нужина. В опублікованому ролику невідомі у масках на смерть забили Нужина кувалдою.

«Ми знаємо про існування як мінімум чотирьох подібних відео, які не стали публічними, але про них розповідають ув'язнені. Їм їх показували, – повідомила Ольга Романова. — Ці відео призупинили вербування. Пригожин вважав, що відео зупинять дезертирство і здачу в полон, так, це сталося, але і кількість охочих воювати різко зменшилася. Якщо до цього він заходив до зон і брав мінімум по 100 осіб, а в середньому 300-400, то в грудні їхня кількість скоротилася до 20-29».

Ситуація змінилася з 5 січня, коли стало відомо, що близько 20 засуджених, які брали участь у війні як найманці, отримали помилування, повідомила глава «Сидячої Русі». «Зараз ми спостерігаємо сплеск нових вербування, — сказала Романова. — Так, із першого тижня січня почалася нова, третя хвиля».

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті