До відставки Залужного негативно поставилися б 72% українців - опитування

72% опитаних українців кажуть, що негативно поставилися б до відставки Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За даними соціологів, лише 2% респондентів поставилися до цього позитивно. Ще 21% мають нейтральне сприйняття цього, а 5% — не змогли сформулювати свою думку. Критичне ставлення до ідеї відставки Залужного зафіксували в усіх регіонах України.

Соціологи також питали українців, чи довіряють вони військовим командувачам: Головнокомандувачу ЗСУ Залужному, главі ГУР МОУ Кирилу Буданову та командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександру Сирському. Усі троє мають високу довіру населення, хоча є різниця у частках через різний рівень обізнаності про них.

Так, серед загалом усіх респондентів 92% довіряють Залужному, а серед тих, хто знає командувачів, — 94%. Буданову загалом довіряють 60% опитаних, при цьому 18% його не знали. Серед тих, хто знає главу ГУР, рівень довіри — 73%.

Генералу Сирському загалом довіряють 33% опитаних, але 48% не знають його. У перерахунку до тих, хто знає командувачів, Сирському довіряють 63%.

Соціологи також запитували, чи вірять респонденти у «певні розбіжності чи тертя» між президентом Володимиром Зеленським та Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. За даними соціологів, вірять у це 43% опитаних українців, у тім з них лише 8% вважають, що ситуація дуже серйозна. Решта 35% вважають ці непорозуміння не дуже серйозними. Ще 39% взагалі не вважають, що є певний конфлікт.

Упродовж 4-10 грудня методом CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1200 респондентів з усіх регіонів України (крім АР Крим). Опитування проводилося громадянами України віком від 18 років, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% для показників, близьких до 10%, 1,4% для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Утім КМІС вважає, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність.

Нагадаємо, як свідчать результати опитування, понад 45% українців донатять на армію з кожної зарплати. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті