До 15 років ув'язнення загрожує поплічникам окупантів у Куп'янську, які катували неповнолітнього хлопця, позбавленого батьківського піклування

Слідчі повідомили про підозру трьом поплічникам ворога, які катували та знущалися з неповнолітнього в окупованому Куп'янську на Харківщині. Про це повідомила Національна поліція України 19 лютого.

"У серпні 2022 року невідомі, одягнені у тактичний одяг військового зразку, у балаклавах, маючи при собі автоматичну вогнепальну зброю, силою посадили 16-річного хлопця до автомобіля та доставили до приміщення ізолятора тимчасового тримання Куп'янського відділу поліції. Хлопця незаконно ув’язнили. Троє катів, погрожуючи розправою над підлітком та його близькими, змушували його присідати, віджиматися від підлоги, надягали протигаз на голову з перекриванням дихальних шляхів, били", - сказано в повідомленні.

За словами потерпілого Артура, таким чином зловмисники змушували його надавати відомості про українців з активною громадською позицією, мисливців, учасників ООС. Неповнолітнього обмежували у їжі та воді, 16 днів протиправно утримували у камері разом з іншими "затриманими".

"Опікунка Артура розповідає, як щодня приходила до катівні, приносила хлопцю їжу, воду, теплий одяг, ковдри. Однак майже нічого з цього до Артура не доходило. Жінка намагалася переконати окупантів, що хлопець неповнолітній і його не можна було затримувати. Однак все виявилося марним", - йдеться також у повідомленні.

Через 16 діб підлітка звільнили, однак змушували приходити щодня до відділу поліції "відпрацьовувати". Він пішки з сусіднього села ходив до Куп'янська, де зловмисники примушували його розбирати завали, мити автотранспорт військових РФ, прибирати сміття, мити посуд на їхній кухні, складати дрова. Лише 8 вересня, коли місто було деокуповане, він нарешті звільнився.

У ході роботи по кримінальному провадженню слідчі встановили, які саме з російських підрозділів розміщувалися у приміщенні катівні, знайшли їхні фото. Хлопець впізнав своїх кривдників. Виявилось, що до злочину причетні троє мешканців Куп’янського району 28 та 32 років, які перейшли на бік окупантів. Двоє чоловіків - колишні поліцейські, які були звільнені з лав Нацполіції за державну зраду. Вони влаштувалися на посади у незаконно створеному окупантами управлінні внутрішніх справ. Третій - безробітний місцевий мешканець, який за власною ініціативою допомагав окупантам.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури повідомили трьом мешканцям Харківщини про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. 28 і 32-річним колишнім поліцейським додатково повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.

Раніше повідомлялось, що встановлено особи майорів, молодшого лейтенанта й рядового, які забивали цивільних палицями та виводили їх на розстріл на Київщини.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті