Дев'ять країн НАТО закликають підняти відносини з Україною "на новий рівень і запустити новий політичний механізм"

Країни східного флангу НАТО очікують, що саміт альянсу у Вільнюсі 11-12 липня визначить для України чіткіший шлях до її членства в альянсі, щойно закінчиться розв'язана росією війна в Україні. Про це заявили представники 9 східноєвропейських країн "Бухарестської дев'ятки" (Словаччина, Польща, Чехія, Угорщина, Литва, Болгарія, Естонія, Румунія, Латвія) на саміті в Братиславі, - повідомляє "Голос Америки".

"Ми очікуємо, що у Вільнюсі ми піднімемо наші політичні відносини з Україною на новий рівень і запустимо новий політичний механізм, що призведе до членства України в НАТО, щойно дозволять умови", - йдеться у спільній заяві "Бухарестської дев'ятки".

Президенти східних країн НАТО, більшість з яких межують з Україною або росією, зустрілися у вівторок з Генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом на знак подальшої підтримки зближення України з НАТО.

"Ми за зміцнення відносин з Україною в плані конкретної практичної допомоги, але також і за зближення з Україною, - заявила під час телеконференції президент Словаччини Зузана Чапутова. - Ми не вважаємо це розширення зазіханням НАТО на Росію".

На думку словацького президента, це члени НАТО отримають гарантії, що росія не намагатиметься завоювати інші сусідні країни.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив журналістам, що хоча дев'ять східноєвропейських країн одностайно підтримують членство України в НАТО, отримати підтримку від інших союзників по НАТО "проблематично".

"У тижні, що залишилися, ми повинні знайти спосіб зробити великий крок уперед і не розчарувати очікування України та її прихильників, - сказав Науседа. - Недостатньо буде ще раз повторити, що двері НАТО відкриті".

У повідомленні нагадується, що союзники по НАТО поки що не можуть дійти згоди щодо швидкості можливого вступу України до альянсу. В Україні теж визнають, що поки не закінчиться війна, навряд чи можливий вступ країни до НАТО. Минулого тижня президент України Володимир Зеленський зустрівся з європейськими лідерами в Молдові, де закликав НАТО надати гарантії безпеки, якщо вступ до альянсу поки що неможливий. Деякі країни НАТО побоюються, що поспішний крок може наблизити альянс до прямої конфронтації з росією.

Як повідомлялося, Зеленський розповів, як у нього "був такий день щастя".

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті