Держбюджет України з початку вторгнення отримав 28 млрд грн із конфіскованих російських активів

Державний бюджет України отримав 28,3 мільярда гривень із конфіскованих активів росіян і колаборантів від початку повномасштабного вторгнення. Про це 9 червня повідомила організація Trap Aggressor на основі відповідей Державної казначейської служби України, ухвал у судовому реєстрі та новин АРМА.

"Найбільшим "донатом" до бюджету стали кошти від націоналізованих російських банків на загальну суму 25,8 млрд гривень. У казначействі повідомили, що станом на травень цього року надходження до спеціального фонду державного бюджету становлять: за 2022 рік - 17 000 670 592,28 гривень, за 2023 рік - 8 811 120 320,95 гривень", - йдеться у звіті.

Ідеться про кошти українських дочірніх банків Ощадбанку та Веб.РФ (Міжнародний резервний банк і Промінвестбанк), права та активи яких націоналізували 11 травня 2022-го року. Також на початку червня АРМА придбало військові облігації на 1,6 мільярда гривень.

"До АРМА потрапляє заарештоване в рамках кримінальних проваджень майно. Якщо актив швидко псується, його продають, а на отримані кошти купують військові облігації, які кладуть на спеціальний рахунок. Кошти продовжують належати попередньому власнику проданого майна, хоча й залишаються заарештованими", - пояснили аналітики.

Загалом же за допомогою різних механізмів конфіскації Україна отримала 28,3 мільярда гривень.

"Україна отримала 28,3 млрд гривень, однак може отримати набагато більше. Конфіскація активів агресора мала б залучити до бюджету кошти від продажу десятків бізнесів, а донині конфісковано лише 12 компаній російських олігархів", - наголошується у звіті.

Нагадаємо, що на початку червня стало відомо про арешт нової "порції" активів Оксани Марченко.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті