Данія першою у світі купить зброю для ЗСУ в українських виробників

Данія в межах нового пакета військової допомоги виділила 200 млн крон (понад 1,1 млрд грн, або $28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для Збройних Сил України в українських виробників. Про це повідомило Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

"Це перше й поки що безпрецедентне рішення – коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються в українських виробників за кошти іншої держави", – зазначили у міністерстві.

Хто саме отримав контракт і що саме купує Данія для ЗСУ, не повідомляється.

Міністр Олександр Камишін пояснив, що спроможності українського оборонно-промислового комплексу вже втричі перевищують можливості українського бюджету. Тому виникла ідея: зібрати гроші у світі для заповнення потужностей, які простоюють.

"Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. Водночас Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні, бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту", – сказав Камишін.

Мета України – зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році.

"Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн – і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство", – повідомив Камишін.

Нагадаємо, 16 квітня Данія оголосила про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму 2,2 млрд крон.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті