Директор ЦРУ: "Путін зробив подвійну ставку. І вона є стратегічним провалом для Росії"

Російський диктатор путін у війні проти України зробив подвійну ставку і вона є стратегічним провалом для росії. Про це заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс в ефірі телеканалу СBS, - повідомляє "Голос Америки".

За словами Бернса, путін вважає, що «він може змусити час працювати на себе, що він може перебити українців, що він може виснажити наших європейських союзників і політична втома на Заході рано чи пізно настане».

«Досвід показує, що Путін вважає, що ми, американці, схильні до синдрому дефіциту уваги, і що, зрештою, рано чи пізно, перенесемо свою увагу на якусь іншу проблему. І тому Путін багато в чому, я думаю, сьогодні вважає, що так, протягом якогось часу він не зможе здобути перемогу, але водночас він не може дозволити собі програти. Це його переконання. Тож замість того, щоб шукати – або спосіб відступити, або якийсь вихід із становища, який би влаштував усіх, – Путін зробив подвійну ставку. І вона, за будь-якими об'єктивними мірками, поки що є стратегічним провалом для Росії», – пояснив директор ЦРУ.

На запитання, чи розуміє путін, що він просто кидає своїх молодих солдатів у м'ясорубку і яку ціну втрат має заплатити росія, щоб Путін змінив свою думку, Вільям Бернс відповів, що «Путін зовсім не є сентиментальним по відношенню до людських жертв і величезних втрат, які його країна несе під час цієї війни».

Як підкреслив Бернс, «у Путіна, як і раніше, залишається багато зарозумілості в його оцінках війни, і найголовніше, що можна зробити, щоб розвіяти цю зарозумілість у перспективі 2023 року, — це надавати всіляку матеріальну та розвідувальну підтримку нашим українським партнерам, щоб вони відновили імпульс на полі бою».

Бернс сказав, що як колишній дипломат він хотів би побачити можливості для переговорів.

«Я не думаю, що росіяни сьогодні серйозно налаштовані на переговори. І на мою думку, лише прогрес на полі бою може вплинути на покращення перспективи переговорів у майбутньому. І це буде рішення українців, – зазначив Бернс. — Завдання не лише нашої розвідувальної спільноти, а й уряду США — надавати всю можливу підтримку українцям, щоб вони могли зміцнити свої позиції на полі бою і, зрештою, за столом переговорів».

На питання про те, в який момент путін, який контролює сьогодні 18% території України, може усвідомити, що йому її не перемогти, Бернс відповів, що «Путін зараз надто впевнений у своїй здатності виснажити Україну, розчавити її, і все свідчить про тому, що він зараз сповнений рішучості саме це і робити».

Але, на думку Бернса, «якось Путіну доведеться зіткнутися з зростаючими витратами і тиском. У трунах додому повертаються солдати з найбідніших куточків Росії, багато призовників, яких кидають як гарматне м'ясо на фронт... - це вихідці з Дагестану та Бурятії, найбідніших регіонів Росії. Є й кумулятивні економічні збитки Росії. І величезні репутаційні збитки для Росії. Те, що відбувається зараз, не є гарною рекламою для продажу російської зброї. Тож згодом усі ці фактори накладуться один на одного. Але сьогодні, якщо говорити чесно, Путін цілком сповнений рішучості [воювати далі]».

Як повідомлялося, США додатково виділяють Україні майже 10 мільярдів доларів.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті