Чиновники й правоохоронці блокують вихід парафій з Московського патріархату - ПЦУ

Київська митрополія Православної церкви України заявляє про неправомірний тиск на церковні громади, що переходять до них зі складу УПЦ (МП). Відповідне звернення з'явилося на офіційному сайті ПЦУ 16 липня.

"Київська митрополія Православної церкви України серйозно стурбована зростанням кількості повідомлень про численні факти прямого або прихованого втручання наділених владою осіб у питання виходу православних релігійних громад з-під влади Московського патріархату", - зазначається у заяві.

Зокрема, йдеться про "держслужбовців та представників органів, покликаних оберігати правопорядок і безпеку".

"Вони перешкоджають проведенню загальних зборів таких громад, втручаються у здійснення реєстрації місцевими адміністраціями статутних документів громад. Фіксуються факти прямого тиску на активних парафіян і священнослужителів та їхнього залякування, зокрема шляхом використання інструментів кримінального провадження", - наводять подробиці у ПЦУ.

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням передати ПЦУ храм на території Києво-Печерської лаври. Наразі Лавра повністю підконтрольна УПЦ (МП).

Як повідомлялося раніше, Собор УПЦ засудив позицію Гундяєва і заявив про повну незалежність від Московського патріархату.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті