Чехія подарувала житомирській лікарні сонячну електростанцію. На черзі Полтава

Чисту електроенергію, незалежну від зовнішнього постачання, яке можуть перервати російські обстріли, від цього тижня отримує житомирська Перша міська лікарня. На її даху встановлена сонячна електростанція, подарована чеською фірмою "Solsol" з міста Брно, - повідомляє "Чеське радіо".  

Як зазначив оперативний директор компанії Міхал Грабі, фірма Solsol у різній формі підтримує Україну і її мешканців від самого початку повномасштабного вторгнення росії, зокрема, залученням до фінансових і матеріальних зборів. Тому логічним наступним кроком стала підтримка інфраструктури, яка перебуває під загрозою, і територіальних громад, які вирішили перейти на відновлювані джерела енергії - а саме про такий перехід і про відмову від викопних джерел енергії вирішив Житомир іще до вторгнення.

"Ідея збудувати сонячну електростанцію нас відразу захопила, бо в ній ідеально зустрілися наші можливості з місцевими потребами. Сам монтаж ми координували онлайн із відстані в тисячу кілометрів. Це був нестандартний крок, але він вдався. Електростанція вже працює, і ми можемо стежити за її роботою в реальному часі просто з Брна", - сказав Міхал Грабі.

Електростанція в Житомирі має потужність 48 кіловатів, вона покриває 26% потреб лікарні, яка обслуговує близько 100 тисяч осіб. Вартість цього дару - близько 1,2 мільйона крон.

У доставці електростанції взяла участь некомерційна організація з Брна Nesehnutí, яка також проводить збір коштів на проєкт «Сонце для України». Завдяки їй наступна сонячна електростанція має з’явитися на лікарні в Овручі Житомирської області. В Україні з цією чеською організацією співпрацює громадська організація «Екоклуб» із Рівного.

А фірма Solsol тим часом започаткувала бізнес-збір, завдяки якому, сказав Міхал Грабі, до кінця року має з’явитися й сонячна електростанція на даху дитячої лікарні в Полтаві - вона має бути втричі більша, ніж житомирська.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті