Чехія через брак працівників з України зменшить "українську квоту"

Міністерство внутрішніх справ Чехії підготувало проєкт постанови уряду про нові розміри квот на залучення іноземних працівників. Про це повідомляє Чеське радіо.

Зазначається, що через неможливість залучення планованого числа працівників із України у зв’язку з війною, яку веде проти України росія, пропонується зменшити українську квоту і натомість підвищити квоту для громадян Філіппін.

Тож, за проєктом, із 1 січня 2024 року в генеральному консульстві Чехії у Львові можна буде протягом року подати не 38 тисяч прохань про так звані «картки працевлаштованого» (zaměstnanecké karty) - один із різновидів чеських дозволів на працевлаштування для кваліфікованих іноземців із країн поза Європейським союзом, - а лише 11 тисяч таких прохань за програмою «Кваліфікований працівник». 

На нову зменшену квоту українців пропонується набирати серед біженців, які вже перебувають у Європі, або серед невійськовозобов’язаних українців, які мають право на виїзд із України, тобто в першу чергу серед жінок і чоловіків віком понад 60 років. Їх стосуватиметься квота консульства у Львові.  

Натомість має незначно зрости кількість квот, виділених для посольства Чехії в Києві. За новим планом, там зможуть щороку подати прохання про «картку працевлаштованого» не 1600, а 1850 осіб на рік - із них 1100 за програмою «Кваліфікований працівник» і 750 - за програмами «Висококваліфікований працівник» і «Ключовий і науковий персонал».

Багато фірм у Чехії вже тривалий час скаржаться на нестачу працівників. Наприклад, в аграрному секторі, як заявляв нещодавно міністр сільського господарства Марек Виборний, бракує від 8 до 10 тисяч осіб. До повномасштабного вторгнення росії в Україну ці місця заповнювали в першу чергу українці.

Тим часом чимало українських біженців і раді б залишитися працювати в Чехії, та їм заважає обмежена тривалість їхнього статусу тимчасового захисту, який дає їм право жити й працювати в цій країні. Адже наразі цей статус чинний до березня 2025 року. Ймовірно, якщо війна доти не завершиться, його продовжать іще. Але наразі його чинність формально обмежена.

І, наприклад, українські біженці, які стали підприємцями в Чехії, скаржаться, що їхня невизначеність не дає їм розширити власну справу - зокрема, тому, що не можуть привабити інвесторів. «Коли я показую їм свій бізнес-план, вони кажуть, що їм подобається, і відразу питають: а скільки ще ви тут зможете залишитися?», - каже власниця українського бістро в Празі, яку цитує Чеське телебачення.

І працевлаштовані українці, які хотіли б лишитися жити і працювати в Чехії й надалі, кажуть, що їм для впевненості в своєму майбутньому було б краще отримати візу з метою працевлаштування. Але права на це вони наразі не мають.

Як повідомлялося, Чехія створить програму добровільного повернення українських біженців додому.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті