"Частковий вступ" до НАТО підтримує третина громадян України - дослідження

Третина громадян України вважають прийнятним варіант "часткового вступу" до Північноатлантичного альянсу як проміжну гарантію безпеки до повної деокупації всієї території. Про це свідчить дослідження Центру "Нова Європа", яке є в розпорядженні "Європейської правди".

Оскільки швидке звільнення окупованих територій – а отже, й повноцінний вступ до НАТО – не видається реальним, в українців спитали про те, яким може бути найкращий "проміжний" варіант гарантій безпеки – на той час, поки уся територія не буде звільнена.

33% опитаних підтримали варіант, який в експертній спільноті часто називають "західнонімецьким сценарієм", а противники частіше згадують як "вступ до НАТО частинами".

 Ідеться про те, що спершу повноцінне членство в НАТО з гарантіями безпеки отримала б та територія, яку Україна контролює, а решта території України опиниться під парасолькою Альянсу в майбутньому – після деокупації.

На другому місці з 21% – варіант "оборонного союзу" зі США "із зобов’язаннями захисту України армією США у разі нападу", який у Вашингтоні відкидають. Так само відкидають там розміщення в Україні американських військ, що підтримали понад 12%.

Ще 19% опитаних підтримують варіант договорів про безпекову допомогу без залучення іноземної армії, а лише через надання зброї, тобто те, про що зараз ведуться переговори із західними партнерами як про тимчасові "гарантії безпеки".

Видання нагадало, що одним із прибічників сценарію "вступу до НАТО частинами" для України є колишній генсек Альянсу Андерс Фог Расмуссен.

У Центрі "Нова Європа" зазначають: такі результати опитування свідчать, що громадяни не бачать ефективної альтернативи членству держави в НАТО і тому готові навіть на часткове членство. А ще "відповіді можуть свідчити про те, що українці не дуже добре обізнані щодо деталей дискусії про безпекові гарантії", підкреслюють автори дослідження.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті