Заберуть паспорти: Бурятія першою з регіонів росії заборонить депутатам виїзд за кордон

Народний Хурал Бурятії розгляне проєкт постанови, який визначить порядок заборони на виїзд депутатів із росії, - повідомляють опозиційні російські Телеграм-канали.

Зазначається, що залишати країну більше не зможуть законодавці з доступом до держтаємниці. У разі ухвалення документа республіка стане першим регіоном країни, де депутатів зможуть позбавляти права на закордонні поїздки.

Заборона на виїзд може вводитися на строк до п'яти років. Позбавлені права виїжджати з Росії депутати повинні будуть здавати закордонні паспорти в апарат Хуралу.

Водночас депутати, яким заборонять виїзд за кордон, зможуть залишати країну тільки у виняткових випадках, наприклад, через "гуманітарні обставини" - на лікування, похорон близького родича, набуття права спадщини за кордоном.

Необхідність введення порядку обґрунтовують ухваленими Держдумою РФ в липні 2023 року поправками до федерального законодавства про держтаємницю та порядок виїзду і в'їзду в РФ. Згідно з ними, права на виїзд за кордон можуть позбавлятися депутати Держдуми і сенатори Ради Федерації, допущені до держтаємниці. Законопроєкт також наділив губернаторів і голів регіональних законодавчих зборів повноваженнями обмежувати виїзд за кордон регіональних чиновників і депутатів. Однак досі нічого не повідомлялося про ухвалення в регіонах постанов, що регламентують порядок позбавлення права депутатів на виїзд. 

Російська влада почала обмежувати виїзд високопоставлених чиновників і політиків за кордон практично відразу після початку війни проти України. Влітку 2022 року фракція "Единая Россия" в Держдумі затвердила внутрішнє положення про повідомлення керівника фракції про запланований виїзд. На початку 2023 року ця вимога стала обов'язковою для депутатів усіх фракцій. 

Навесні 2023 року кілька видань повідомили, що у чиновників уряду, адміністрації президента РФ і співробітників держкомпаній під загрозою звільнення почали забирати закордонні паспорти на зберігання у спеціальні відділи або ФСБ.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті