Болгарія відмовилася видавати Білорусі українського волонтера Дмитра Трохимчука

Суд у Болгарії відмовився екстрадувати українського волонтера Дмитра Трохимчука на запит Білорусі. Про це Болгарській службі Радіо Свобода повідомила його адвокат та підтвердила прес-служба суду.

Згідно з рішенням суду, влада Білорусі не може забезпечити дотримання прав людини у в'язницях. Суд також не може покладатися на письмові обіцянки Мінська, що Трофимчук не піддасться жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню після екстрадиції і до нього не будуть застосовані насильство і тортури, сказано в обґрунтуванні судового рішення.

Трохимчука звільнили з-під варти, зараз він перебуває зі своєю родиною.

У повідомленні уточнюється, що 38-річного Трохимчука було затримано в листопаді 2022 року при спробі в'їхати до Болгарії з Румунії: з'ясувалося, що його розшукує Інтерпол на запит Білорусі. Разом із Трофимчуком їхали його дружина та троє дітей. Їхній будинок в Україні був зруйнований під час бомбардування на початку війни.

Трохимчука заарештували та помістили під варту. Після цього у кількох містах Болгарії пройшли акції на його захист. За словами протестувальників, як біженець, Трофимчук збирає гуманітарну допомогу для України, а звинувачення проти нього сфабриковано.

Білоруська влада стверджує, що Трофимчук у 2011-2012 роках нібито перебував в "організованій злочинній групі, яка незаконно отримувала персональні та банківські дані громадян 84 країн". Офіційний Мінськ заявляє, що за допомогою видобутої інформації в інтернет-магазинах було проведено 160 тисяч транзакцій на суму майже вісім мільйонів доларів.

Трохимчук заперечує, що зробив щось незаконне. За словами його родичів, він навіть не знав, що його звинувачено і що він перебуває в розшуку.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті