Бойовик, який воював проти ЗСУ під Дебальцевим і Попасною, розповів СБУ про мародерство й систематичне руйнування міст

За матеріалами СБУ судитимуть бойовика окупаційної армії, який воював проти ЗСУ під Дебальцевим, Лисичанськом, Соледаром та Попасною. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях у Facebook 26 січня.

"Слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо командира мотострілкового взводу так званого "2 ак" окупаційних військ, захопленого українськими військовими у полон під час бойових дій під Соледаром", – сказано в повідомленні.

За даними слідства, судимий за крадіжку мешканець тимчасово окупованої Кадіївки (Стаханов) Луганської області у 2014 – 2017 роках проходив "службу за контрактом" у так званій "4 окремій мотострілковій бригаді" "2 ак" російських окупаційних військ. У 2015 році брав безпосередню участь у боях проти підрозділів ЗСУ в районі Дебальцевого.

Зазначається, що після початку широкомасштабного російського вторгнення бойовик був знов мобілізований на фронт. Воював проти української армії в районі Попасної та Лисичанська. У полон потрапив наприкінці минулого року, під час спроби розвідати українські позиції неподалік Соледару.

Бойовик надав слідчим СБУ свідчення про факти мародерства, яке чинили окупанти у захопленій Попасній. За його словами, вони масово грабували не лише покинуті квартири і приватні будинки, а й ті домівки, де перебували люди. Награбоване завантажували у військові "Урали" та "віджаті" легковики і вивозили до окупованого Первомайська на зберігання.

Він також розповів про те, як російські війська систематично, протягом тривалого часу завдавали по населеним пунктам Луганщини ударів із ствольної артилерії та важких мінометних систем "Піон". Російські обстріли спричинили, зокрема, повне руйнування населеного пункту Золотарівка біля Лисичанська.

Підкреслюється, що бойовику повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (вчинення умисних дій, направлених на зміну меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України за попередньою змовою групою осіб);

- ч. 1 ст. 111 (державна зрада);

- ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності збройного формування, не передбаченого законами України).

Наразі слідство за справою завершено. Обвинувальні матеріли скеровано до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Правопорушнику загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що СБУ ідентифікувала нових керівників окупаційного "МВД РФ" на Херсонщині.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті