Блінкен висловив "глибоку стурбованість" через діяльність ПВК "Вагнер" у Судані

Держсекретар США Ентоні Блінкен 24 квітня попередив, що російська ПВК "Вагнер" створює ризики для загострення конфлікту у Судані. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми дійсно глибоко стурбовані залученням групи Пригожина, ПВК "Вагнер", в Судані", – сказав Блінкен на пресконференції в Держдепартаменті.

ПВК "Вагнер", за словами Блінкена, своїми діями в Малі, Центральноафриканській Республіці, а також на війні в Україні "просто несе з собою більше смертей і руйнувань".

Сполучені Штати, каже держсекретар США, нині шукають способи, як допомогти громадянам США, які бажають покинути Судан, при цьому вивчаючи шляхи відновлення дипломатичної присутності в країні.

Блінкен не повідомив, скільки громадян США перебувають в Судані, але сказав, що «десятки» висловили зацікавленість виїхати.

Нагадаємо, 15 квітня в столиці Судану та інших містах спалахнули сутички між регулярною армією та воєнізованим угрупованням "Сили швидкої підтримки". Дві військові фракції – колись політичні союзники, а тепер противники на полі бою – борються за контроль над Хартумом і прибутковим експортом мінеральних ресурсів країни, особливо золота.

За даними ООН, станом на 21 квітня через бойові дії в Судані загинули 413 людей, ще 3551 – поранені.

Як повідомлялося, супутниковий сервіс Maxar показав, як виглядає український літак, знищений у Судані. 

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті