Біля посольства РФ відбулась акція до роковин теракту в Оленівці

У Києві біля будівлі посольства росії відбулась демонстрація до роковин теракту в окупованій Оленівці Донецької області, внаслідок якого загинули полонені військовослужбовці з полку "Азов". Про це  повідомляє "Суспільне".

До акції долучились близько сотні людей.Учасниця акції на ім’я Олена розповіла, що її наречений Євген Горбатий, відомий за позивним "Дуче", загинув під час теракту. Його вдалося поховати лише 24 червня 2023 року.

"Зараз я тут, щоб нести про нього пам’ять далі. Тому що Оленівку не треба забувати, і слід всім про це нагадувати. Досі немає дня пам’яті по Оленівці. Нібито для держави це не має значення. Загинули понад 50 "азовців". Це важливо пам’ятати і нести далі", — зазначила вона.

Організатори акції обурені тим, що міжнародні органи не приділили достатньої уваги теракту, який влаштували російські окупанти.

"Світ показав, що можна вбивати, що можна це робити, і за це нічого не буде. Всі міжнародні організації взагалі залишились байдужими до цього (теракту в Оленівці — ред.), вони нам постійно розповідають про те, що вони не можуть туди потрапити. Тоді для цього вони в цілому існують?", — зауважила співорганізаторка демонстрації.

Вона висловила сподівання, що держава вшановуватиме загиблих в Оленівці на офіційному рівні.

"Я думаю, що 40 мільйонів українців можуть домогтися того, щоб цей день був визнаний на рівні держави днем скорботи", — підкреслила співорганізаторка акції.

Колишній полонений "азовець" із позивним "Пугач", який був в Оленівці в ніч теракту, розповів, що те, чи вдалося бійцям вижити, залежало від випадковості.

"Вони вижили просто тому, що обрали інше місце, інший поверх на ліжку — навіть це дуже впливало на кінцевий результат. Російська Федерація вчинила дуже підступно, дуже підло, без честі, без гідності", — підкреслив він.

Організатори акції розташували поруч із будівлею дипмісії двоярусні ліжка подібні до тих, що були встановлені в приміщенні на території колонії в Оленівці, де стався теракт.

Згодом вони розіграли театралізовану сцену ночі трагедії. Вона містила діалоги про мрії полонених військових, думки про рідних і бажання повернутись додому.

Після цього відбулась хвилина мовчання за загиблими. Потім учасники акції прочитали молитву.

Біля посольства Росії відбулась акція до роковин теракту в Оленівці

Біля посольства Росії влаштували акцію протесту до роковин теракту в Оленівці

Нагадаємо, що теракт в Оленівці відбувся 28-29 липня 2022 року. Близько 53 загиблих та понад 130 поранених захисників «Азовсталі», які 86 днів майже без їжі, зброї, медикаментів та променів світла боронили Маріуполь.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті