Без "Азовсталі" та ММК ім. Ілліча: доходи топ-10 українських переробних підприємств впали майже у 1,5 рази

Сукупний дохід топ-10 українських компаній переробної промисловості скоротився майже у півтора рази за перший рік повномасштабного російського вторгнення. Про це свідчать дані аналітичного центру "Опендатабот", опубліковані 4 грудня.

Так, металургійні та харчові компанії заробили за цей час 240,46 млрд гривень. Це у 1,4 рази менше порівняно з сукупним доходом цих компаній у 2021 році (355,55 млрд гривень).

Майже половина доходу компаній з топ-10 припадає на бізнеси групи СКМ Ріната Ахметова: "Запоріжсталь", яка стала лідером у 2022 році навіть попри те, що її дохід і зменшився майже вдвічі та склав 46,92 млрд гривень. Також у рейтингу "Камет-Сталь", яка у першій рік повномасштабної війни збільшила свій дохід майже удвічі, до 37,85 млрд гривень. Ще одне підприємство – "Запоріжкокс" – збільшило дохід на 22% та заробило 15,81 млрд гривень. 

Загалом на компанії Ахметова припадає 42% від сукупного доходу топ-10 підприємств сфери.

Попри те, що дохід компанії "Арселорміталл Кривий Ріг" скоротився найбільше – аж на 60%, до 43,82 млрд гривень, підприємство залишилось на другому місці рейтингу.

До рейтингу найкращих бізнесів у сфері переробної промисловості також увійшли дві компанії Віктора Пінчука (EastOne): Інтерпайп Ніко Тьюб, дохід якої у 2022 році збільшився на 11% та склав 16,49 млрд гривень, і "Дніпросталь", дохід якої зменшився на чверть та склав 10,85 млрд гривень. Разом на підприємства Пінчука припадає 11% від загального доходу топ-10.

Бізнес групи "Приват" Ігоря Коломойського також потрапив до десятки – йдеться про Нікопольський завод феросплавів. У перший рік повномасштабного вторгнення завод у Нікополі втратив половину доходу та із заробітками у 11,39 млрд гривень спустився на три пункти рейтингу.

На противагу металургам, компанії харчової промисловості у перший рік повномасштабної війни збільшили свої статки. Так, Катеринопільський елеватор, що належить групі МХП Юрія Косюка, збільшив дохід на 11%. Компанія Олексія Порошенка Рошен (група Укрпромінвест) – на 4%. Збільшивши свій дохід на 2%, до рейтингу також потрапила компанія "Дельта вілмар Україна".

Початок вторгнення та окупація частки територій призвели до втрати позицій двох компаній-гігантів – ММК Ілліча та "Азовсталі", що належали до групи СКМ Ріната Ахметова. При цьому у 2021 році саме ММК Ілліча посідала перше місце топу. Разом ці бізнеси заробляли майже половину від статків топ-10 у 2021 році.

Як повідомлялося, у "ДНР" вкотре пообіцяли створити на місці зруйнованої ЗС РФ "Азовсталі" технопарк, але поки що там самі руїни.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті