Аграрії на деокупованих територіях отримають компенсації вартості розмінування земель

Кабмін України запустив процедуру компенсації вартості розмінування сільськогосподарських земель для фермерів на деокупованих територіях. Про це повідомляє "Урядовий портал", а також Мінреінтеграції в Телеграм.

"Нещодавно Уряд ухвалив рішення, яким передбачаються компенсації для фермерів, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності із 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року. А також – для фермерів, які лише планують розпочати розмінування власних сільськогосподарських ділянок або на яких працюють як орендарі", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що держава компенсуватиме 80% вартості розмінування. Право на відповідну компенсацію мають ті сільськогосподарські виробники, землі яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій.

Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами (ВНП) має бути підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження, проведеного сертифікованим оператором протимінної діяльності.

Фермери, землі яких такі оператори очистили із 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки. Для цього необхідно заповнити заявку на отримання компенсації та надіслати її на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування: [email protected], додавши копії документів, що підтверджують факт розмінування, а саме:

- договору на надання послуг із розмінування;

- акта наданих послуг;

- документа, що підтверджує здійснення розрахунків за надані послуги.

Центр гуманітарного розмінування перевірить документи, складе список фермерів, які відповідають вимогам, і передасть документи на розгляд Комісії при Мінекономіки, яка ухвалить фінальне рішення.

Ті фермери, які тільки планують розмінування земель, на яких працюють, можуть подавати заявки та супровідні документи на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro.

Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ВНП ділянку.

На компенсації з розмінування земель сільськогосподарського призначення у бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень.

Раніше у Луганській ОВА пояснили, чому фермер з деокупованого Невського поки не зможе отримати компенсацію за знищену худобу.

Раніше також повідомлялось, що аграрії прифронтових територій Запорізької області можуть безоплатно перевірити ґрунти на забруднення важкими металами.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті