Агент російського ГРУ, який шпигував за штабами Сил оборони у Харкові та Чернівцях, отримав 15 років тюрми

Реальний термін ув’язнення отримав ще один російський агент. Він збирав розвіддані про місця розташування Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури у східних та західних регіонах України, повідомляє Телеграм-канал СБУ 29 вересня. 

"Насамперед агресора цікавили локації підрозділів ЗСУ, Служби безпеки та Державної прикордонної служби на Харківщині та Буковині. Також зловмисник передавав окупантам електронні координати ключових мостів та електропідстанцій в обох регіонах України. Співробітники СБУ затримали російського агента "на гарячому" під час проведення ним прихованої фотофіксації військового об’єкта у Чернівцях у травні цього року", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що ворожим поплічником виявився мешканець Чернівців, який у 2021 році переїхав до Харкова і працював там техніком з налаштування інтернету. 

Після початку повномасштабного вторгнення РФ його дистанційно завербував кадровий співробітник головного управління Генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ). До "уваги" агресора чоловік потрапив через свої антиукраїнські публікації у забороненій соцмережі "Однокласники". 

Під час перебування у Харкові ворожий агент відслідковував дислокації українських блокпостів та фортифікаційних споруд у місті, а також передавав окупантам геолокації місцевих енергооб’єктів. Потім російський агент за вказівкою свого "куратора" з ГРУ повернувся до Чернівців під виглядом відвідування родичів. Однак головною метою його "поїздки" було шпигування за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном та місцевим військкоматом. 

Для комунікації з російською спецслужбою її поплічник використовував анонімний месенджер. 

На підставі зібраних Службою безпеки доказів суд визнав ворожого агента винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️  ч. 2 ст. 111;

▪️  ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років позбавлення волі.

Раніше повідомлялось, що в Костянтинівці затримали місцеву жительку, яка "зливала" переміщення військової техніки ЗСУ.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті