На Тернопіллі обговорили протидію та профілактику поширення туберкульозу, ВІЛ-інфекції, СНІДу



На Тернопільщині обговорювали протидію та профілактику поширення туберкульозу, ВІЛ-інфекції, СНІДу, проблеми впровадження замісної терапії, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.


Участь у прес-конференції взяли голова Комітету  з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам Світлана Черенько, представник міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Павло Скала, начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Богдан Ониськів та інші.

Начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Богдан Ониськів поінформував про те, що сьогодні відбулося засідання координаційної ради з протидії та профілактики поширення туберкульозу, ВІЛ-інфекції, СНІДу при облдержадміністрації, на якій, серед іншого, було розглянуто питання про ситуацію з поширенням туберкульозу та СНІДу в області, стан підтримуючої терапії для наркозалежних.

Голова Комітету  з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам Світлана Черенько повідомила, що в Тернопільській області, як зрештою і по всій Україні, спостерігається позитивна тенденція до зниження рівня захворюваності та смертності від туберкульозу. Вона відзначила, що поліпшення ситуації з туберкульозом відбулося завдяки ряду організаційних заходів.

«Втішає, – зауважила Світлана Черенько, – що в області ефективно працює координаційна рада з протидії та профілактики поширення туберкульозу, ВІЛ-інфекції, СНІДу при облдержадміністрації, в області нарешті прийнято програму боротьби з туберкульозом»..
Голова Комітету  з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам  також розповіла, що нинішній візит є моніторинговим, аби також дізнатися про стан профілактики СНІДу,  замісної підтримуючої терапії для наркозалежних.

Тернопільська область належить до благополучних у плані поширення СНІДу. Щорічно тут реєструється близько ста випадків ВІЛ-інфікованих. Скажімо, у 2009 році – 125 випадків. Та основна проблема не в кількості зареєстрованих, а в кількості недовиявлених хворих, які можуть бути потенційними розповсюджувачами ВІЛ/СНІДу. Тому в суспільстві зараз конче потрібна суттєво краща інформаційна робота з даної проблематики, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих.

Зупиняючись на проблемах замісної терапії, Світлана Черенько зауважила, що програма підтримуючої терапії в області працює протягом двох років і за цей час вийшла на достойний рівень, дала свої результати і первинна профілактика. Голова Комітету  з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам  зазначила, що в області не виявлено недоліків, які б негативно впливали на впровадження програми замісної терапії.

Свої думки та зауваження з цієї проблематики висловили представник міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Павло Скала, представники інших міжнародних організацій.

Статьи

Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Все статьи