ЗСУ вважають, що захищають свою землю - до нас, схоже, ця істина ще не дійшла. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Після року російської агресії проти України автори публікацій окупованого Донбасу все частіше почали ставити традиційне для вкотре ошуканої "паном" російської людини питання: "Хто винен?". У сенсі, чому замість обіцяного процвітання "молодих республік" Донецька та Луганська області перетворюються на "дике поле", чому замість обіцяного блискучого "визвольного походу" російська армія місяцями не може взяти штурмом невелике місто чи селище.

Хто винен?

Роздуми на цю тему хоч-не-хоч поступово призводять проросійських блогерів і "воєнкорів" до єретичної думки, що в усьому винна та сама Росія, на яку вони чекали і звали. Саме керівництво Кремля вісім років переконувало місцевих колабораціоністів, що "русские своих не бросают".

"Мені подобається, коли в Росії хтось говорить про "восьмирічний бойовий досвід української армії". Давно вже ні для кого не секрет, що з початку формування у жовтні 2014 року Корпусів НМ (народної міліції - самоназва НВФ "ДНР/ЛНР" - "ОстроВ") щороку в республіки приїжджали "радники", які обіймали командні посади від батальйонного рівня і вище. Тисячі російських офіцерів пройшли через Донбас", - розвінчує всі заяви російської пропаганди про "громадянську війну" на Донбасі популярний на окупованих територіях автор "Владлен Татарській".

Як виявилося, журиться він, численні "ихтамнети" зовсім не розглядали свою місію як допомогу "республікам". "99% відсотків з них займалися чим завгодно, але тільки не набуттям бойового досвіду. Чимало контрактників пройшло в різному статусі через горнило війни на Донбасі, але хіба хтось вів із ними бесіди для систематизації бойового досвіду?", - пише "воєнкор".

Його обурення повністю розділив ще один "лідер громадської думки" під ніком "Старше Едды". "Повністю згоден з дорогим братом Владленом. Багато наших офіцерів пройшло через Донбас, бачили українську армію, а, вірніше, її еволюцію, але бойовий досвід ніхто не підсумовував і не узагальнював", - підтверджує він.

Більше того, блогер заявляє, що навіть із початком так званої "СВО" ситуація не змінилася. "Добре, не узагальнили той досвід, але в нас зараз можуть на високе місце призначити того, кого треба сховати від допущеного раніше провалу, а той почне плести інтриги та виживати розумних бойових командирів, щоб вони не складали йому конкуренції, а своє оточення формуватиме з особисто відданих ідіотів... На жаль, шкурні питання у військово-іпотечній системі, найчастіше досі набагато важливіші за загальну справу, або знищення ворога", - однозначно відповідає він на питання "хто винен".

А от ватажок терористичного батальйону "Восход" Олександр Ходаковський не вважає, що у військових невдачах "визволителів" винні лише командири окупаційного корпусу. Людина, яка легко зрадила Батьківщину, мотивуючи це тим, що виконувала волю народу Донбасу, якій нібито відстоював своє право жити "русским миром" на своїй землі, раптово прозрів. Виявляється, навіть для так званих донецьких "шахтарів та трактористів" війна з Україною не є "вітчизняною".

"Спостерігаючи за нашими героїчними зусиллями на Бахмутському напрямку, я, тим не менш, віддаю належне й супротивникові: якби ми демонстрували таку завзятість в обороні - історія цієї війни писалася б трохи інакше. Вони вважають, що захищають свою землю - до нас, схоже, ця істина ще не дійшла", - позбавляє він російську агресію, включаючи участь у ній місцевих колабораціоністів, останнього фігового листка патріотизму.

Все хорошо, прекрасная маркиза

А ось ватажок "ДНР" Денис Пушилін минулого тижня продовжив вдавати, що в "республіці" все добре, а "СВО", як заповідав кремлівський диктатор, йде за планом. Так, усі містечкові ЗМІ поширили його реверанси та компліменти на адресу бойовиків ПВК "Вагнер". Маріонетковий правитель окупованої частини Донецької області особисто вручив найманцям Пригожина "медалі та відзнаки ДНР".

"Всі жителі стежать за успіхами ПВК "Вагнер", за тим, як іде звільнення Донецької Народної Республіки, і безмірно вам вдячні. Ваш приклад звільнення населених пунктів на довірених ділянках - це приклад справжнього російського військового братства", - похвалив він нукерів нещадної орди, яка все змітає на своєму шляху.

Згадав Пушилін і про річницю "звільнення" Волновахи. Він цинічно привітав її мешканців, тих, хто вижив, звичайно, з тим, що "Волноваха за рік помітно перетворилася, а її мешканці відчули турботу про себе".

При цьому він в черговий ще більш цинічно заявив, що процвітаюче до лютого-березня 2022 року місто зруйнували… його захисники, тобто ЗСУ.

"Добре пам'ятаю своє перше враження від зруйнованого міста - тоді ми вперше зіткнулися з тактикою супротивника, коли, залишаючи населений пункт, українські бойовики намагалися "не залишити каменю на камені". Як нам розповідали його мешканці, вони розстрілювали з танків в упор лікарні, житлові будинки, все, що траплялося на заваді", - розповів Пушилін. Його брехня та лицемірство особливо впадає у вічі на тлі зізнань самих російських окупантів, які не приховують, що вони повністю руйнують кожен населений пункт, який заважає їх просуванню

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті