"Якийсь верескливий осел пропонував заборонні заходи проти відомих воєнкорів". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня в інформаційному полі окупованого Донбасу розгорнулася епічна битва між "воєнкорами", які вважають себе найоперативнішими постачальниками новин із фронту, та офіційною російською військовою пропагандою, яка до останнього уникає повідомляти про втрати та "жести доброї волі".

Вовки, вовки...

Цього разу яблуком розбрату стала активізація дій ЗСУ на донецькому напрямку. Численні блогери й автори напіванонімних Телеграм-каналів поспішили заявити про початок українського контрнаступу. "Київський режим почав реалізацію операції з оточення наших сил на Артемівському напрямку... Противник планує ударами по флангах вийти в тил нашим силам, які перебувають в Артемівську та околицях... Наші війська відступили з позицій. Ще один удар... з локальним успіхом... У районі Соледара противник кількома підрозділами за підтримки бронегруп, у кожній з яких було по 2-3 танки, зміг організувати прорив... Обстановка важка... Будемо вважати, що контрнаступ противника розпочався", - доволі істерично написав "воєнкор" Євгеній Піддубний.      

"Дорогі патріоти, сьогодні вночі розпочався масштабний контрнаступ ЗСУ, ми всі довго чекали і готувалися... Я буду висвітлювати всю ситуацію прямо з місця подій, наразі я перебуваю у вирі наступу ЗСУ, веду прямі репортажі та показую всю ситуацію зсередини, запрошую всіх до мене на канал, мені є що вам показати і розповісти...", - пообіцяв він і надалі сіяти паніку.

"Підтримайте Євгена Піддубного... Тільки він відкриває реалії СВО і публікує інформацію, яку інші бояться", - підхопили тему практично всі Z-Телегам-канали.

Російський пропагандист Олександр Коц вирішив довести, що він теж "відкриває реалії" і заявив, що "контрнаступ Києва почався. Танки ЗСУ йдуть об'їзною Харкова в бік кордону з Росією. Я б це сприйняв за вкидання ЦІПСО, якби не писали, зокрема, знайомі, перевірені люди".

Стоп, машина!

Однак, судячи з усього, зверху пролунав грізний окрик, тому "воєнкори" різко змінили тональність.

"Щодо контрнаступу. Ніхто з воєнкорів не робив вкидання. Хлопці написали абсолютну правду, що техніка йде, що поля розміновують, збільшують контингент... Це не означає, що все горить на всіх напрямках, і тисячі кілометрів у вогні. Це означає, що фронт приходить у помітний рух... Панікувати не варто... Навчіться працювати з інформацією без додавання до неї своєї шизоїдності. А то самі паніку підняли", - звернулася до побратимів по перу якась Анастасія Кашеварова.

"Як швидко змінився настрій у російському сегменті телеграма за останні кілька годин! Від "Все пропало, ЗСУ оточили Бахмут і йдуть на Бєлгород!", до "хі-хі, наступ ЦІПСО в коментарях провалився. Ворог зазнав великих втрат", - з'єхидничав із цього приводу "воєнкор" Семен Пегов.

"Ну поки що все так і складається. Коц і Піддубний дали задню і контрнаступ уже називають звичайними позиційними боями", - підтримав його автор ТК "Журналистика со вкусом".

"Мене сьогодні вкотре вразила масова істеричність суспільства. І суспільство вже нездатне проаналізувати нічого. Хоча доступна маса інформації... щоб зрозуміти масштаби того, що вам роздмухують так звані "воєнкори", - досить жорстко пройшовся по своїх Телеграм-канал "НеФормат".

Упевнених у своїй значущості "військових кореспондентів" автор назвав "звичайними диванними алкашами" та "ідіотами, які розганяють паніку".

Ще не крапку, але вельми багатозначні три крапки в цьому питанні поставив депутат Державної думи РФ Віктор Соболєв. Він запропонував у "чутливі періоди" ввести військову цензуру для публікацій "воєнкорів" про ситуацію на фронті.

"Ось зараз воєнкори пишуть, що хочуть. І ми бачимо, до чого це призвело - у соцмережах і ЗМІ через воєнкорів піднялася паніка, мовляв, усе, контрнаступ ЗСУ почався. А все виявилося зовсім не так. Це абсолютно неприпустима ситуація, з цим потрібно боротися", - заявив депутат.

Щоправда, суботня історія з катастрофою в Брянській області одразу двох російських гелікоптерів і двох бойових літаків дозволила "воєнкорам" трохи огризнутися. "Нагадаю, зовсім недавно, буквально, днями, окремі громадяни повідомляли нам, що воєнкори нагнітають обстановку, що наступу немає, що обстановка звичайна, активність противника стандартна. А воєнкори, мовляв, поспішили з оцінками. Так ось це не вони поспішили, це просто показник того, що не можна жити в минулому і мислити категоріями вчорашнього дня", - заступився за колег російський журналіст Андрій Медведєв.

"Кілька днів тому напали на воєнкорів, мовляв ті пускають фейки, що контрнаступ... почався. Якийсь верескливий осел (начебто на прізвище Роджерс) узагалі пропонував заборонні заходи проти Телегам-каналів і відомих воєнкорів. А наступ то якраз почався, але не як у кіно про Велику Вітчизняну... Удари крилатими ракетами, засідка на нашу авіацію в Брянській області, удари по флангах Оркестру на Бахмутському фронті... Удари, що поступово наростають, без чіткої конкретики місця головного докладання сил. Ось що нас чекає найближчими днями", - спробував відстояти право писати зведення з фронту, не озираючись на пресслужбу ЗС РФ, автор проекту "Старше Эдды".

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті