Виявляється, у нас є той, про кого не можна говорити. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу влаштували, що називається, "свято неслухняності". Всупереч активно поширюваній інформації про те, що Кремль заборонив вживати в новинних сюжетах ім'я Євгена Пригожина та ПВК "Вагнер" узагалі, місцеві журналісти впали в "дисидентство" і продовжили піарити це незаконне збройне формування.

Забути Герострата

Важко сказати, чи існує насправді темник з інформаційної ізоляції Пригожина. Однак бойовик Олександр Ходаковський повідомив, що він особисто бачив відповідний документ. "Потрапив до рук один документ... Виявляється, у нас є той, про кого не можна говорити. Є він, є його люди - ні він, ні його люди не піддаються переслідуванню за свої слова, але ті, хто буде говорити про них вголос - переслідуванню, згідно з документом, піддадуться. У документі не сказано, як не можна говорити - добре чи погано, - просто: не говорити.... Такий собі Волан-де-Морт у нас тут із вами створився. І, як і цей фентезійний персонаж, той, про кого не можна говорити, теж поступово набирає вплив, - тільки замість чарівної палички в нього в руках чарівна кувалда... ", - дав зрозуміти колишній офіцер СБУ, що формула "забути Герострата" в цій ситуації не спрацює.

І справді, місцеві "воєнкори" із задоволенням, буквально смакуючи і насолоджуючись, передруковували численні коментарі власника ПВК "Вагнер", в яких він глумився над міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, обзивав лайливими словами начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова і так далі.

У їхніх репортажах "вагнерівці" зображувалися лицарями без страху і докору. Чітко проявилася тенденція відбілити цю дику орду і показати, що це зовсім не вони стерли до останнього каміння український Бахмут, залишивши від процвітаючого міста тільки ім'я одіозного більшовика Артема.

Так, наприклад, ТК "Донецьк Z/Зведення" опублікував серію фотографій, де бойовик "Вагнера" із смутком розглядає зруйнований Будинок культури імені Мартинова. Із сумним виглядом досвідченого туриста, який на власні очі побачив загибель Помпеї, він піднімається закопченими мармуровими сходами, зупиняється біля погруддя Олександра Пушкіна, яке випадково вціліло, і сумно дивиться на розбиту стіну. Фоторепортаж супроводжується короткою історичною довідкою про те, що "Народний дім з куполом і вежею був збудований ще 1902 року в Російській Імперії, а 1926 року став частиною збудованого Палацу Леніна". А потім журналіст "сенсаційно" повідомляє, що "українці в період боїв у центрі міста, відступаючи, пошкодили частину будівлі вибухом".

Однак насправді Будинок культури обстріляли і зруйнували російські війська, зокрема пригожинські найманці. Це сталося в ніч на 8 вересня 2022 року, тобто, коли про відступ ЗСУ з Бахмута й мови не було. За фотографіями того часу добре видно, що будівля знищена саме внаслідок її варварського бомбардування ззовні. На той момент у Будинку культури розташовувався гуманітарний штаб.

Але, як то кажуть, не "воєнкорами" єдиними... Вони завжди вирізнялися певним свавіллям.  Але в "дисиденти" записалися навіть "офіційні" видання. Зокрема, абсолютно неприпустимого непослуху припустилося "Донецкое агентство новостей", тобто найголовніше видання "ДНР".

"Пам'ятник бійцям приватної військової компанії "Вагнер" може з'явитися в центрі Артемівська", - озвучили місцеві журналісти ідею "в. о. міністра культури ДНР" Михайла Желтякова.

"Я вважаю, ми зобов'язані оголосити в Республіці конкурс на найкращий ескіз пам'ятника бійцям ПВК "Вагнер". І цей пам'ятник має бути встановлений у центрі Артемівська. Бійці "Вагнера" - це героїчно сміливі люди, які "виколупували" ворога з кожного метра землі в місті", - процитував ДАН слова "міністра".

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті