Виїзд за кордон військовозобов'язаним: посилення та послаблення

Декілька місяців в Україні точаться дискусії щодо того, чи варто дозволяти виїзд за кордон чоловікам 18-60 років. Політики та експерти пропонували варіанти від виїзду "під заставу" до повного відкриття кордонів. Але, за інформацією "ОстроВа", Генеральний штаб зайняв більш консервативну позицію в цьому питанні і поки не готовий до сильних послаблень. 

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" право виїхати з країни мають чоловіки:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

- Ті, у кого є висновок військово-лікарської комісії про непридатність;

- на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;

- у яких є дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина з інвалідністю І або ІІ групи, до досягнення нею 23 років;

- усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки, які виховують дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років;

- хто доглядає нужденних у разі відсутності інших осіб, які можуть це робити;

- близькі родичі яких загинули чи зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Але цей перелік не є вичерпним. За останній місяць в Україні суттєво розширили список тих військовозобов'язаних, яким під час воєнного стану дозволяється виїзд за кордон. Зокрема, довгоочікуване "зелене світло" отримали моряки та спортсмени.

Крім того, за кордон можуть виїжджати волонтери, які займаються перевезенням гуманітарних вантажів за наявності офіційного дозволу, а також діячі культури, якщо зібрані кошти з їхніх концертів та виступів спрямовуються на потреби ЗСУ (за наявності відповідного дозволу уряду).

Водночас провалився проект Міністерства цифрової трансформації " Є-відрядження ", а студенти, які навчаються в іноземних вишах, більше не можуть залишити Україну.

"ОстроВ" розбирався, які послаблення та посилення в питанні виїзду за кордон були прийняті останнім часом і чого варто очікувати у найближчому майбутньому.

Послаблення

"Глобально чи, як зараз модно говорити, стратегічно нічого не змінилося за останні пару місяців. У команді президента є велика кількість людей, які виступають за серйозніші послаблення у питанні мобілізації та виїзду за кордон, у військовому блоці – мало не просять, навпаки, посилити цей процес, особливо в контексті мобілізації в Росії.Так що реальність буде десь посередині - глобальних змін найближчим часом не передбачається ", - сказав співрозмовник "ОстроВу" у команді президента.

Але певні послаблення таки є. Наприклад, наприкінці серпня Кабінет Міністрів дозволив виїзд за кордон українським морякам. Щоправда, це можливе лише за погодженням територіального центру комплектування.

"У разі введення на території України військового стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають право перетинати державний кордон України, якщо вони прямують для роботи на морських судах, судах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на судах”, – йдеться у постанові.

Виїжджати за кордон можуть такі категорії моряків:

- курсанти навчальних закладів для проходження практичної підготовки на судні під українським чи іноземним прапором;

- моряки, які прямують до роботи у складі екіпажів суден, що здійснюють рейси до/з морських портів України;

- інші українські моряки, які прямують за кордон для роботи на морських судах, судах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, у світовому торговельному мореплавстві працює понад 100 тисяч українців.

"Тому таке рішення дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету", - прогнозує прем'єр.

За інформацією "ОстроВа", ці зміни готувалися ще з червня місяця, але категорично проти висловлювався Генеральний штаб.

"Здається, у липні уряд був готовий вже опублікувати цю постанову, але тоді надійшла вказівка з Офісу президента поставити цю історію на стоп. І все це було після чергової наради з військовими. Але вони не були категорично проти, там питання було, яким саме морякам дозволяти виїзд, а яким ні, які потрібні для цього документи і так далі. Загалом, не хотіли, щоб випливла корупційна складова, і хтось зробив на цьому бізнес. Але загалом це було очікуване рішення", - розповіло джерело у монобільшості.

Змінилися також правила для виїзду за кордон чоловіків, які супроводжують осіб із інвалідністю.

Тепер за кордон можуть виїжджати:

- Чоловіки, які супроводжують дітей з інвалідністю,

- чоловіки, які їдуть за кордон до осіб з інвалідністю, які потребують постійного догляду,

- чоловіки, які супроводжують дітей із певним переліком захворювань.

Крім того, чоловікам віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю, дозволили перетинати кордон необмежену кількість разів (раніше дозволялося лише 1 раз на час дії воєнного стану).

Водночас зазначається, що громадяни України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов'язані повернутися з-за кордону не пізніше, ніж особи, яких вони супроводжували.

Щоб уникнути відмови у пропуску, ДПСУ рекомендує заздалегідь ознайомитися з вимогами правил перетину кордону та мати при собі всі необхідні документи.

Крім того, Кабмін України дозволив виїзд за кордон спортсменам, тренерам та іншому персоналу.

Згідно з документом, під час воєнного стану дозволено виїзд спортсменів, тренерів, які включені до складу команд спортивних клубів вищих дивізіонів з ігрових видів спорту.

Це правило також стосується осіб, які забезпечують організаційний, науково-методичний, медичний супровід, які включені до складу команд спортивних клубів вищих дивізіонів з ігрових видів спорту, спортивних суддів, арбітрів для участі у спортивних заходах, що проводяться за кордоном.

Для такого виїзду необхідно отримати дозвіл Міністерства молоді та спорту.

Спортсмени можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 днів, але не менше ніж термін проведення спортивного заходу.

На окрему увагу заслуговують ініціативи народних депутатів, які також пропонують певні послаблення у питанні виїзду за кордон.

Зокрема, нардеп від "Слуги народу" Георгій Мазурашу зареєстрував у Верховній Раді законопроект №8029 щодо порядку виїзду громадян за кордон у особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.

Документ пропонує випускати чоловіка за кордон за умови, якщо він:

- внесе гарантійний внесок до державного банку у сумі 13 000 грн ;

- надасть письмове підтвердження добровільного обов'язку поповнювати цей рахунок за кожний місяць перебування за кордоном.

Який сенс такої заборони? Щоб було кому воювати? Всі воювати не зможуть, навіть теоретично. У кожного «свій фронт». А головне – із тих, хто не готовий, або з якихось причин не хоче воювати, в армії все одно толку не буде, з "такими" там лише суцільні проблеми, і це неодноразово наголошували наші захисники на передовій. Натомість ці не потрібні в армії громадяни можуть і повинні працювати на економіку (тобто і на обороноздатність) у тилу чи за кордоном", - вважає автор законопроекту .

За інформацією "ОстроВа" у "Слузі народу", ініціатива нардепа Мазурашу є не більше ніж піаром на тему мобілізації. Але його позиція близька й іншим парламентарям, які публічно бояться висловлюватися.

"Він приборкав цю тему, піариться на ній. Має вже шанувальників як у парламенті, так і за його межами. Але темою мобілізації займається вище військове керівництво, тому багато хто бояться туди лізти. Звичайно, ніхто не розглядатиме його законопроект, але я впевнений, що найближчим часом ми бачитимемо все більше і більше подібних ініціатив від різних нардепів. Тема дуже гаряча, тому попіаритися захочуть багато хто. Але всі розуміють, за ким залишається фінальне рішення", - розповів співрозмовник у монобільшості.

Ще одна ініціатива, яка нещодавно з'явилася у стінах парламенту, це дозволити виїзд за кордон українським військовослужбовцям. Відповідний законопроект зареєструвала депутатська група "За майбутнє ".

Документ передбачає, що під час дії військового стану військовослужбовці ЗСУ, інші категорії, які безпосередньо брали участь у заходах з забезпечення оборони України протягом не менше 90 днів, мають право використати відпустку для виїзду за кордон з метою відвідати рідних за кров‘ю або шлюбом.

Надання військовослужбовцям відпусток здійснюється за одночасної відсутності не більше 5% загальної чисельності військовослужбовців відповідного підрозділу.

Подібні ініціативи можуть втілитись у життя, вважає один із нардепів від "Слуги народу".

"Можливо, це буде в рамках ротації, якої, щоправда, ще не було, або з іншими жорсткішими обмеженнями та умовами. Наприклад, тільки для тих військових, у кого є дружина та дитина за кордоном. Але це не на найближчу перспективу", – сказав він.

Посилення

"Це війна. І як би нам не хотілося, ми зазнаємо втрат. А це означає, що так, на жаль, чоловіки тут, у стані війни, у своїх вікових параметрах переважною більшістю мають бути готові воювати. Навіть не бути призваними, а воювати ", - заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, Генштаб та весь сектор безпеки та оборони повинні мати можливість залучати резерви, поповнювати лави мобілізаційного резерву.

Співрозмовники " Острова " в Офісі президента підтверджують, що Генеральний штаб наполягає на продовженні мобілізації і не вітає ініціативи щодо послаблення правил.

"Більше того, є моменти, де військові просять посилення", - стверджує джерело.

Саме тому, за його словами, з 14 вересня виїзд чоловіків-студентів іноземних вишів за кордон став неможливим .

"Це болюча тема. Ми намагалися допомагати талановитій молоді вчитися за кордоном, та й багато хто застряг в Україні під час навчання, а були ті, хто вступив до європейського вишу кілька місяців тому. Для них було дозволено виїзд за кордон. Але потім почалися зловживання та корупція у цьому питанні. За повідомленнями прикордонників та військових, це стало найпоширенішою "схемою" виїзду за кордон. Одні купували місце у вузі, інші їхали по підроблених документах, треті вступали туди спеціально, виїжджали та кидали навчання", - розповів "ОстроВу" співрозмовник у монобільшості.

"Кілька колег із "Слуги народу" намагалися врегулювати питання, але нічого не вийшло, лавочку довелося прикрити . Єдине, чого їм вдалося домогтися, це ввести заборону вже після початку навчального року, щоб справжні студенти змогли виїхати. Тому що військові хотіли ввести заборону набагато раніше", - зазначив він.

Спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко підтвердив, що заборона була введена саме через масові незаконні "схеми" .

"Раніше, ще в березні, рішенням вищого військового керівництва України було розглянуто надання можливості продовжити навчання тим студентам, які вже навчалися до 24 лютого, і прикордонники виконували цю норму. Проте останнім часом ми бачимо дуже багато спекуляцій, коли масово підробляють документи нібито Тільки протягом липня-серпня ми виявили близько 600 таких документів. Тому за рішенням вищого військового керівництва було прийнято чергове рішення відмовити такій категорії у праві перетину кордону", - розповів він.

На окрему увагу також заслуговує нещодавня заява радника Офісу президента Олексія Арестовича, який завжди виступав за пом'якшення мобілізації. Нині його думка різко змінилася. З його слів, мобілізувати можуть навіть українських студентів.

"Поки студентів не чіпають, вони не йдуть в армію, але цілком може виявитися таке, що підуть взагалі всі або дуже багато, тому що це питання фізичного виживання нації. Нам можуть стати у нагоді всі. Якщо в Росії мобілізують мільйон, то про який виїзд ви кажете? Ви взагалі хочете, щоб Україна вціліла, чи хочете вирішити свої особисті проблеми з навчанням у Сорбонні чи Оксфорді? Це вже все: вставай країна, народна війна йде", - заявив він.

Якщо буде необхідно, вважає Арестович, закликати зможуть до 5,5 млн. осіб.

Співрозмовники "ОстроВа" у команді президента пов'язують таку зміну риторики з оголошеною путіним мобілізацією.

"Ніхто поки не знає, скільки там людей призовуть і як вони змінять ситуацію, тому розмови про пом'якшення мобілізації у нас поки що краще згорнути", - сказав він.

" Є-відрядження " - що пішло не так?

З 1 вересня в Україні мала стартувати нова послуга від Міністерства цифрової трансформації - "Є-відрядження", завдяки якій підприємці змогли б здійснювати короткострокові відрядження за кордон на 7 днів.

Щоб скористатися можливістю виїзду за кордон, потрібно відповідати певним критеріям:

- своєчасно подати податкову звітність;

- не мати заборгованості зі сплати ЄСВ;

- виплачувати середню заробітну плату за юридичною особою або ФОП не менше ніж 20 тисяч гривень.

Також підприємець мав внести на рахунок у "Ощадбанку" заставу у розмірі 200 тисяч гривень. Ці гроші мали повернутися власнику після того, як він повернеться до України.

"У разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а діючі будуть скасовані", - зазначила міністр економіки України Юлія Свириденко.

У відрядження за кордон могли виїхати не більше 10% загальної кількості працівників, але не більше 10 осіб.

Але, несподівано для всіх, проект так і не був підписаний прем'єр-міністром. Згідно з офіційною інформацією, він перебуває на доопрацюванні.

"Переконаний, що міністерство економіки знайде коректнішу формулу для того, щоб бізнес мав більше можливостей розвивати свій експорт", - сказав прем'єр Денис Шмигаль.

На думку голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, глава Кабміну відклав підписання ухвали через відсутність належних розрахунків.

"Ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобов'язаних запропонували рішення інтуїтивно, без належних розрахунків, що зрозуміло не змогло переконати суспільство у його доцільності. Наскільки негативно заборона впливає на зайнятість і ВВП? Хтось вивчив? Які цифри? Наскільки позитивно механізм вплине на розвиток економіки?" .. Зрозуміло, що на сьомий місяць війни із відрядженнями треба щось вирішувати. Однак, очевидно і те, що настав час приймати виважені та прораховані рішення, замість інтуїтивних", - написав він у Facebook .

За інформацією "Острова", постанова була погоджена з Офісом президента. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров особисто презентував президентові цю ініціативу, і він позитивно її оцінив та дав "зелене світло" .

"Михайло б ніколи не пішов на таку ініціативу без згоди Зеленського, вони в дуже хороших і тісних взаєминах. Це єдиний міністр, роботою якого Зеленський захоплюється. Постанову вирішили пригальмувати через негативну реакцію в суспільстві та соцмережах. Вона буде доопрацьована і прийнята, швидше всього, у жорсткішому формулюванні", - зазначив співрозмовник.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті