Виборчі комісії та автоматники прийдуть у кожен двір, кожен будинок і до квартир доберуться. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня в публікаціях окупованого Донбасу розгорнулися справжні перегони: місцеві ЗМІ навперебій демонстрували нібито електоральний ентузіазм мешканців "ДНР" і "ЛНР" і малювали картини їхньої дружної участі в нелегітимних для непідконтрольних територій України російських виборах. "Молоді республіки" змагалися між собою, хто з них покаже більший відсоток явки.

Гра у вибори

Як відомо, система виборів, ухвалена в РФ, залишає чимало лазівок для фальсифікації. Теоретично існує єдиний день голосування, проте голоси починають збирати за два дні до цього - дистанційно. Виборчі дільниці фізично, у звичному нам форматі, відкриються тільки 10 вересня. Звісно, розраховувати, що жителі окупованих територій в умовах воєнного часу зуміють вкластися в ці терміни, Кремль абсолютно справедливо не може. Тому для них було придумано так зване "дострокове" і "екстериторіальне", тобто на території Росії, голосування.

Перше на практиці означає, що в "ДНР" з 31 серпня, а в "ЛНР" з 2 вересня "виїзні виборчі комісії", під контролем озброєних загарбників, почнуть з переносними урнами відловлювати потенційний електорат у дворах, на зупинках громадського транспорту та інших багатолюдних місцях. "Дострокове голосування стартує 31 серпня і тут ми не бачимо проблемних моментів. Виборчком ДНР забезпечив співробітників мобільних дільниць і спостерігачів спеціальною пам'яткою", - спробував легітимізувати сумнівну процедуру "голова виборчкому ДНР" Володимир Висоцький. За його словами, у цих шпаргалках "чітко прописано алгоритм роботи членів комісії, що істотно полегшить їм роботу".

"Голосування проходило біля багатоповерхівок. Члени ДВК прибули на місце, взявши з собою виборчі списки, бюлетені та опломбовані переносні урни для їх зберігання. Під'їжджаючи до призначеного місця, машина виборчкому сигналить, сповіщаючи жителів про прибуття. Прямо в житловому дворі встановили столик зі спеціальними ширмами, що забезпечують приватність процедури волевиявлення", - так описав один із провідних інформаційних ресурсів "ДНР" процес "дострокових виборів".

Як і на фейкових "референдумах", "ловці душ людських" не обмежуватимуться дворами і дитячими майданчиками. "У низці випадків з міркувань безпеки члени виборчих комісій роблять поквартирний обхід", - попередили місцевих жителів регіональні ЗМІ.

Що стосується так званого "екстериторіального голосування", то місцеві ЗМІ розповіли, що по всій Росії - "від Калінінграда до Хабаровська, від Мурманська до Владикавказу" - працюватимуть дільниці для жителів окупованих територій, яких війна позбавила домівки і розкидала неосяжними просторами чужої батьківщини. "Загалом організовано роботу 329 таких дільниць, найбільшу кількість - 70 - розгорнуто в сусідній Ростовській області", - повідомили вони. Дільниці працюватимуть із 1 до 4 вересня. "Щоб кожен виборець зміг віддати свій голос, наприклад, у Хабаровську члени дільничної комісії проводять голосування в пунктах тимчасового розміщення. У Єкатеринбурзі та Нижньому Тагілі дільниці організовано в центрах гумдопомоги, адреси яких добре відомі виборцям із нових суб'єктів, які перебувають у регіоні. В Оренбурзі члени комісії поїхали до тих, хто з поважної причини не зможе відвідати дільницю", - відзвітували журналісти.

Крім того, для "зручності електорату" було запропоновано схему під назвою "мобільний виборець". "Виборець може проголосувати не там, де він зареєстрований, а де йому зручно", - розповів журналістам все той же Висоцький.

Ці три маленькі хитрощі дали вельми немаленькі результати. Усі ЗМІ окупованого Донбасу радісно повідомляли, що "активність тих, хто голосує, не знижується". Раптом виявилося, що станом на суботу "участь у голосуванні за депутатів Народної Ради ДНР узяли 24,61% виборців, включно з тими, хто голосує на екстериторіальних дільницях". А на виборах "депутатів Донецької міської ради" і того більше - 27,38%...

Для "ЛНР" 2 вересня був першим днем "дистанційного голосування", але луганські політтехнологи вирішили не відставати від своїх донецьких колег. У місцевих інформаційних ресурсах було оголошено, що "явка на достроковому та екстериторіальному голосуванні до Народної Ради ЛНР перевищила 11%". Це всього за один день дострокового і за два дні в російській глибинці голосування!

А ось явка на виборах до "Ради міського округу Луганська" склала всього 0,13%. До речі, абсолютно незрозуміло звідки взявся і цей мізерний відсоток. Річ у тім, що в окупованому обласному центрі не проводиться дострокове голосування, а ті, хто дружно нібито голосує на дільницях у Росії, отримують бюлетені "тільки за депутатів Народної Ради".

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті