Усі регіони Росії допомагають Донбасу. Але для Донбасу це незвично Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня автори сепаратистських публікацій намагалися говорити про економічні досягнення "ДНР/ЛНР" як "нових суб'єктів" держави-окупанта. Вийшло не дуже – свідомо чи мимоволі містечкові ЗМІ визнали, що Донбас із процвітаючого індустріального центру перетворився на такого собі альфонса, який живе за рахунок "старшого брата".

Голий король

Одним із головних козирів сепаратистської пропаганди, який довгі роки використовувався для розпалювання антиукраїнських настроїв на Донбасі, було твердження про те, що Донецька та Луганська область всю Україну годують. Після 2014 року, коли проросійські поплічники оголосили про створення двох квазідержав, питання про кошти на існування фейкових "ДНР/ЛНР" було поставлене на паузу. Іноді у сепаратистських ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що економіка "молодих республік" активно розвивається і грошей на все, включаючи пенсійні виплати та зарплати, цілком вистачає. Параметри "бюджетів", що приймалися, як доходна їх частина, так і видаткова, ніколи не озвучувалися.

Однак після незаконного та всім цивілізованими світом невизнаного "входження" окупованих областей Донбасу до складу РФ було оприлюднено бюджет "ДНР" на 2023 рік.

"Депутаты Народного Совета ДНР на внеочередном пленарном заседании приняли закон "О бюджете Донецкой Народной Республики на 2023 год… Впервые принят бюджет Республики в качестве субъекта Российской Федерации. Он является социально ориентированным и направлен, в том числе, на восстановление разрушенной инфраструктуры региона", - радісно повідомили усі місцеві засоби масової дезінформації.

"Бюджет ДНР на 2023 год будет двухуровневым — часть финансирования будет поступать из федеральной казны", - визнала маріонеткова влада, що коштів для підтримки на плаву фейкового "суб'єкта Федерації" явно недостатньо. У принципі, у дотаціях регіонам з центру немає нічого незвичайного, але у випадку з "ДНР" озвучені параметри "прибуткової" частини бюджету-2023 наочно продемонстрували повну деградацію економічного потенціалу регіону, якій до російської агресії процвітав.     

"Утвердить основные характеристики бюджета ДНР на 2023 год. Общий объем доходов в сумме 196 151 430,4 тыс. рублей, в том числе налоговые и неналоговые доходы — в сумме 25 225 541,2 тыс. рублей, безвозмездные поступления — в сумме 170 925 889,2 тыс. рублей; общий объем расходов в сумме 196 151 430,4 тыс. рублей", - процитували місцеві ЗМІ шокуючу правду щодо фінансового стану "молодої республіки". Диявол, як завжди, ховається у деталях. Якщо уважно глянути на вражаючі суми бюджетних надходжень, то з'ясовується, що майже 90% доходної частини бюджету фейкова "ДНР" отримає за рахунок російських платників податків. Округлимо ці цифри і отримаємо просте арифметичне завдання: доходна частина становить трохи більше 196 мільярдів рублів. Власними надходженнями окупована частина Донецької області може забезпечити лише 25 мільярдів. Решту, майже 171 мільярд рублів, окупаційна влада розраховує отримати як "безоплатні надходження". До безоплатних надходжень відносяться різні дотації та субвенції з бюджетної системи РФ або бюджетів суб'єктів Федерації. Таким чином, "безоплатні надходження" від російських платників податків становитимуть близько 87% доходної частини "бюджету ДНР".

Сировинний придаток

Окупаційним чиновникам довелося пояснювати, що перехід колись економічно самодостатнього регіону в розряд "бідного родича" процес хоч і неприємний, але цілком закономірний. "Все регионы России помогают Донбассу. Но для Донбасса это непривычно. Донбасс привык помогать сам, обеспечивать себя и помогать там, где это нужно. И я очень рассчитываю, что в самом обозримом будущем так и будет", – процитували місцеві ЗМІ бадьорі заяви ватажка ДНР.

Призначений Кремлем такий собі "глава уряду" Віталій Хоценко трохи притримав оптимізм Пушиліна. За його розрахунками, йдеться не про таке уж близьке майбутнє: "власти ДНР рассчитывают, что примерно через 10 лет регион перестанет быть дотационным".

"У региона высокий промышленный потенциал, работают шахты, металлургические, машиностроительные предприятия. При этом, требуется техническое переоснащение предприятий, на которых в течение 9 лет не приобреталось новое оборудование", - прокоментував "глава уряду" одному із місцевих видань економічні перспективи "ДНР".

Чиновники меншим рангом налаштовані ще менш оптимістично. Через сепаратистські ЗМІ вони розповідають, що на окупованому Донбасі можуть зупинитись флагмани регіональної економіки. "Из-за отсутствия инвестора в ДНР готовы закрыть три нужные стране шахты", - розповів місцевому Телеграм-каналу Георгій Янков, який називає себе "головою макіївського територіального комітету профспілки працівників вугільної промисловості ДНР". "Это шахта Калиновская-Восточная, Засядько и Скочинского. Они очень нужны для получения кокса. И таких углей в России нет. Инвестор пока не пришел и рассматривается вопрос о переходе их в режим водоотлива", - підтвердив він, що йдеться про ліквідацію саме гігантів вугільної промисловості Донбасу.

Заради справедливості слід зазначити, що не всі економічні новини були безрадісні. Негативні прогнози стосувалися передусім підприємств, які окупанти вкрали в українських власників у 2014 році та за майже 9 років невмілого господарювання довели їх до повного занепаду. А ось те, що підтримувалося українською владою і не було зруйновано внаслідок варварських обстрілів російських військ, на думку деяких сепаратистських авторів, можє найближчим часом збагатити "молоду республіку".

"За 300 лет эксплуатации месторождений в Соледаре запасы соли уменьшились всего на один процент", - передчуває незліченні розсипи солі один із них.

"В ДНР возобновляется добыча каолина (белой глины) на месторождении Белая Балка под Волновахой. Производственные мощности предприятия, которое осуществляет разработку месторождения, позволяют добывать и отгружать до 5 тысяч тонн обогащенного каолина в месяц. Объем запасов белой глины в ДНР оценивается в более 9 млн тонн", – заявив самозваний "прем'єр" Хоценко про ще одне невичерпне джерело "білого золота".

Таким чином, у відкритому доступі чітко простежується запланована окупантами тенденція економічного розвитку Донбасу колоніального зразку – перетворення колись промислового регіону на сировинний придаток.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті