Україна та олігархи: загроза реставрації

Власники великих фінансово-промислових груп частково зберегли вплив на українську економіку, незважаючи на посилення ролі держави в умовах повномасштабної рашистської агресії. Це, як свідчать останні події, створює передумови для відновлення колишньої олігархічної моделі після завершення війни.

Коломойський: обшук та наслідки

Візит співробітників СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) додому до власника неформальної ФПГ "Приват" Ігоря Коломойського 1 лютого став досить резонансною подією місяця.

Силовики приходили до олігарха у справі про розкрадання та зловживання у держкомпанії "Укрнафта" та в "Укртатнафті" (Кременчуцький нафтопереробний завод), які багато років контролювали "приватівці".

За кілька днів, 9 лютого, СБУ повідомила про добровільну сплату до держбюджету 531 млн грн. менеджментом "Укртатнафти". Це частина боргу за акцизним збором, загальна сума якого становить 605 млн. грн., за версією слідства.

ЗМІ пов'язали перерахування грошей з походом силовиків до І.Коломойського. Однак якщо врахувати, що загальна сума розкрадань та збитків від зловживань у підконтрольних "Привату" компаніях перевищує 40 млрд грн. - Виходить, відшкодувати їх вдалося трохи більше, ніж на 1%.

Відповідно, ефективність зусиль СБУ та БЕБ теж трохи більше ніж 1%. Тобто, близька до нульової. Також варто звернути увагу на той факт, що ще 7 листопада 2022 р. "Укртатнафта" та частка "приватівців " в " Укрнафті " (близько 43%) були націоналізовані за рішенням РНБО.

Це означає повний перехід цих активів під управління держави. Тим не менш, повернути цій самій державі мізерно малу частину завданих збитків нове керівництво компанії зважилося лише після обшуку у І.Коломойського.

Після націоналізації обидві компанії з 8 листопада очолив Сергій Корецький. У 2013-2018 роках. він керував мережею автозаправних станцій WOG, головного конкурента  "Укрнафти" та "Укртатнафти" (що мають власні мережі АЗС) на паливному ринку України.

WOG є брендом групи компаній "Контініум -Галичина" нині покійного депутата Верховної Ради Ігоря Єрємєєва (зараз основним власником вважається його бізнес-партнер, депутат ВР Степан Івахів).

Піднявши архіви минулих публікацій ЗМІ, легко побачити, що І.Єремєєв з І.Коломойським жорстко боролися за "місце під сонцем" (читай: за частку ринку), включаючи контракти на постачання палива для ЗСУ та найбільших держкорпорацій: "Укрзалізниця", "Енергоатом" і т.д.

Отже, якщо після примусової передачі державі частки " приватівців " до " Укрнафти " та " Укртатнафти " керівником цих компаній призначається колишній топ-менеджер із групи, що конкурує з І.Коломойським – це більше схоже на переділ сфер впливу на ринку.

Власне державні інтереси за такого розкладу проглядаються дуже слабо. Що й підтверджується перерахуванням до держбюджету трохи більше 1% від загальної суми збитків лише після візиту силовиків до колишнього акціонера.

Незалежне управління держкомпаніями, прозорий відбір їхніх директорів на основі конкурсу? Ні, не чули. Хоча це ті речі, про які керівництву України вже не один рік говорять міжнародні партнери.

Тим часом, з 14 лютого в " Укрнафті " прописався ще один колишній топ-менеджер WOG Денис Кудін. Він очолив департамент стратегії, розвитку та взаємодії з державними органами влади.

Фірташ: газ випарувався

Кабмін 17 лютого поставив крапку над "i" у газовому бізнесі власника Group DF Дмитра Фірташа, погодивши передачу 26 облміськгазів в управління НАК "Нафтогаз України".

З 22 травня 2022 р. ці компанії, які раніше належали Д.Фірташу, за рішенням суду перебували в розпорядженні Агентства з розшуку матеріальних активів, отриманих злочинним шляхом (АРМА).

АРМА саме запропонувало передати облміськгази Д.Фірташа "Нафтогазу": таки для державного агентства це абсолютно чужий вид діяльності. Для НАК він є профільним.

Глава правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов в лютому запевнив, що "до кінця ц.р. облміськгази Д.Фірташа буде інтегровано до структури компанії".

Таким чином, можна констатувати, що Group DF більше не має газового бізнесу. Але залишається хімічний та титановий.

Так, слідом за горлівським концерном "Стирол" (контроль втрачено у 2014 р. у зв'язку із захопленням "ДНР") вже у 2022 р. Д.Фірташ втратив і сєверодонецьке об'єднання "Азот" – після окупації міста рашистами .

Але залишаються черкаський "Азот" та "Рівнеазот". Війна далася взнаки на їх роботі. За підсумками 2022 р. випуск азотних мінеральних добрив в Україні знизився в 4,6 раза до попереднього року, - до 1,13 млн т. При цьому основними виробниками зараз є підприємства Group DF. Оскільки формально державний Одеський припортовий завод не працював взагалі, а об'єднання "ДніпроАзот" (контролюється "Приватом") були тривалі простої.

Отже, черкаський "Азот" та "Рівнеазот" продовжують генерувати прибуток для олігарха, нехай і не в колишніх обсягах. І це незважаючи на те, що сам олігарх із 18 червня 2022 р. перебуває під санкціями.

Тоді, коментуючи відповідне рішення, секретар РНБО Олексій Данилов дослівно сказав таке: "Сьогодні було запроваджено санкції проти Фірташа Дмитра Васильовича – повний пакет, який наша країна може застосувати до цього пана".

Пізніше ЗМІ уточнили, що йдеться про блокування активів, обмеження торгових операцій, повну заборону транзиту ресурсів, польотів та перевезень усередині країни, заборону на виведення капіталу з України.

Плюс заборона на участь у приватизації, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на надрокористування.

Останній пункт особливо важливий для титанового бізнесу Д.Фірташа. Позбавити належні йому Міжріченський гірничо-збагачувальний комбінат та об'єднання "Валки-Ільменіт" ліцензій на розробку родовищ пісків, що містять титан, в Житомирській обл. влада безуспішно намагалася (а можливо, тільки вдавала) ще в період президентства Петра Порошенка. Але це робилося прокуратурою у звичайному судовому порядку, на той час сам олігарх не був санкційним. Проте обидва підприємства продовжили роботу і після рішення РНБО.

Дані щодо їх виробництва за весь 2022 р. не публікувалися, але вже у листопаді Group DF повідомила про отримання Міжріченським ГЗК дозволу на експорт 35 т. ільменіту до Чехії. Дозвіл видала Державна служба експортного контролю України.

Раніше ЗМІ з посиланням на дані журналістських розслідувань неодноразово повідомляли, що через зареєстровані в Чехії фірми ільменіт із Житомирської обл. поставляється для об'єднання "Кримський титан", що належить Д.Фірташу, розташованого на окупованому рашистами півострові. І це при тому, що санкції проти Д.Фірташа РНБО запровадила якраз за постачання "Кримському титану".

Ахметов як Ахметов

У середині лютого ахметівський топ-менеджер, генеральний директор гірничо-металургійного холдингу "Метінвест" Юрій Риженков дав інтерв'ю ЗМІ, позначивши низку позицій з важливих питань.

Очевидно, що він не просто висловив особисту думку – а по суті озвучив тези основного власника компанії.

Отже, Ю.Риженков підтвердив раніше анонсовані наміри " Метінвесту " (читай: Р.Ахметова ) побудувати "з нуля" новий металургійний завод у Європі. Або купити діюче підприємство. Наприклад, найбільший угорський меткомбінат Dunaferr .

Можливо, проблемний Dunaferr можна придбати за відносно невеликі гроші, $500-600 млн. Тоді як вартість нового заводу буде в межах $ 1 млрд, залежно від проектної потужності. Але гроші на інвестиції в європейську економіку у Р.Ахметова є. Тільки за перше півріччя військового 2022 р. виручка "Метінвесту", за даними компанії, склала $5,3 млрд. А ось відбудовувати зруйновану "Азовсталь" Р.Ахметов за свої гроші не збирається.

За словами Ю.Риженкова , це планується зробити після деокупації Маріуполя за рахунок репарацій від Росії . Хоча і сам Р.Ахметов , і його топ-менеджер не можуть не розуміти, що стягнення завданих рашистами збитків може затягтися на довгі роки.

Більше того, для відновлення " Азовсталі " у Р.Ахметова є ще одна умова (також раніше озвучена Ю.Риженковим ). Це "залізні" гарантії миру в Україні. "Не новий Будапештський меморандум, а реальні гарантії. І лише тоді сюди прийдуть інвестиції" , - наголосив гендиректор "Метінвесту".

Такими гарантіями може бути лише вступ України до НАТО. Але країни блоку поки що не дають жодних термінів із цього питання. Більше того, у самому НАТО є держави, які ближчі до Росії, ніж до Заходу і легко зможуть блокувати цей процес. Решта «гарантій» - це лише слова. Особливо для Росії.

Треба думати, що Ю.Риженкову про це відомо. Але він все одно говорить про такі свідомо нездійсненні умови. Очевидно, з метою завуалювати небажання вкладати гроші у відновлення української металургії, яка зробила Ахметова мільярдером.

Це припущення підтверджується в тому ж лютневому інтерв'ю Ю. Риженкова , в якому він висловив зацікавленість ахметівської компанії щодо приватизації великого державного морського порту.

"В Україні всього один порт, який може приймати судна, здатні перевозити 180 000 т. – це "Південний". Тому нам це може бути цікаво", - сказав гендиректор "Метінвесту", відповідаючи на запитання про інтерес до приватизації портів.

Варто зауважити, що він не згадав про "реальні" гарантії миру в Україні як про умову приватизації того самого "Південного". Тобто. Придбати державний морпорт в ахметівській компанії готові і без гарантій.

У цьому, власне, і весь Р.Ахметов . Для відновлення " Азовсталі " (а це можна порівняти з ціною будівництва нового метзаводу ) йому потрібні "реальні" гарантії миру в Україні. Без таких гарантій нічого не робитиметься. Але при цьому він і зараз не проти взяти у держави "жирний шматок" у вигляді великого морпорту .

Жеваго: зачекалися

Раніше " ОстроВ " оптимістично припустив, що екстрадиція олігарха Костянтина Жеваго в Україну прискорить повернення мільярдів гривень, вкрадених у держави через його банк "Фінанси та кредит".

Оптимізм виявився надмірним. Французька поліція затримала К.Жеваго ще 27 грудня і з того часу судове засідання, на якому має бути розглянуто запит української прокуратури про видачу олігарха, – постійно переноситься.

Таким чином власник ФПГ "Фінанси та кредит" йде шляхом свого колеги по олігархічному "цеху" Д.Фірташа, екстрадицію якого до США австрійські суди "розглядають" з 2014 р.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті