Україна та олігархи: суд іде

Українські мільярдери намагаються будь-яким доступним способом повернути контроль над активами, переданими державі після початку повномасштабної війни росії проти України. Зробивши свої капітали на "шаровій" експлуатації державних ресурсів і за 20 років так і не зробивши значних інвестицій в економіку країни, олігархи сподіваються знайти захист у Феміди.

Новинський: траст, що лопнув

Раніше "ОстроВ" зазначав , що передача групи "Смарт" у довірче управління - не більше ніж спроба її реального власника В.Новинського вивести свої активи з-під санкцій РНБО. Також ми припустили, що держава якось відреагує на цей "хід конем".

І справді, вже в середині квітня за результатами проведеного СБУ розслідування Мін'юст дійшов (логічного та єдино можливого) висновку, що "православний олігарх", як і раніше, залишається фактичним власником "Смарта".

На підставі цього Міністерство юстиції повернуло В.Новинського до переліку кінцевих бенефіціарів (вигодонабувачів) групи. У свою чергу це дало можливість суду за зверненням СБУ та Генпрокуратури заарештувати активи "Смарта".

Тоді, 13 квітня, йшлося лише про права на 40 підприємств загальною вартістю 3,5 млрд грн. Плюс 30 свердловин на газових родовищах, де працювали компанії Enwell Energy (раніше називалася Regal Petroleum, зареєстрована у Великій Британії) та ПрАТ " Укргазвидобування " (не плутати з однойменною держкомпанією, що входить до НАК "Нафтогаз України").

Потім 20 квітня до них додалися 144 млн. м3 газу, який належав цим структурам і знаходився в підземному сховищі (ПСГ) держкомпанії "Укртрансгаз ". І вже 5 травня арешт поширився на нерухомість олігарха.

Це морський торговельний порт "Очаків", мережа супермаркетів " Амстор ", столичний 5* готель Park Inn by Radisson Troyitska і т.д. Таким чином, на початку травня вартість заарештованих активів В.Новинського зросла до 10,5 млрд грн , а їх чисельність – до 230.

Крім того, Держгеоднадр анулювала ліцензії на газовидобування, раніше видані компаніям олігарха. У "Смарт-холдингу" також поскаржилися, що на підставі санкцій агропідприємствам групи відключили подачу води і ті не можуть займатися поливом рослин.

Варто зазначити, що дії влади не стали сюрпризом для В.Новинського та його менеджерів. Згідно з повідомленням СБУ, олігарх перереєстрував свої газовидобувні підприємства на кількох афілійованих осіб.

Для оформлення угоди використовувалися підконтрольні приватні нотаріуси та державні реєстратори. У СБУ зазначають, що викрили злочинну схему та заблокували її.

Представники СБУ проводять обшук в офісі однієї з компаній "Смарт-холдингу", 13 квітня 2023 р.

Тобто, власник "Смарта" не обмежився передачею активів до трастового управління асоціації Step Trust, юридично оформленої у листопаді 2022 р.

Нагадаємо, раніше " ОстроВ " констатував поінформованість олігарха про підготовку санкцій проти нього.

Очевидно, що і зараз мав місце витік даних про вищезгадане розслідування СБУ, на підставі якого реальний власник "Смарта" знову став ним юридично згідно з українським законодавством.

Загалом реакція топ-менеджерів В.Новинського (тобто фактично позиція самого санкційного олігарха) виявилася цілком прогнозованою. Усі звинувачення та претензії з боку держави категорично відкидаються.

Наразі представники "Смарта" намагаються оскаржити арешт активів та їх передачу в управління державному Агентству розшуку матеріальних активів (АРМА). Якщо зробити це в Україні не вдасться – розгляд, за словами генерального директора холдингу Юлії Кир'янової, продовжиться у міжнародних судах.

"Нас не почули… Ми заявляємо, що захищатимемо свої права в судах різних юрисдикцій", – йдеться в офіційній заяві групи.

Оцінити перспективи майбутнього розгляду досить складно. Зважаючи на те, що навіть після початку повномасштабної рашистської війни проти України українські суди неодноразово виносили рішення на користь представників країни-агресора.

Наприклад, апеляційний суд у вересні 2022 р. став на бік російської бізнес-групи VSE, власники якої намагалися скасувати власну угоду 20-річної давності з продажу 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату українському мільярдеру К.Жеваго. Пізніше Верховний суд все ж таки скасував цей вердикт. Але "осад залишився". Тобто, прецеденти є.

Тоді як колишній росіянин В.Новинський формально до категорії представників агресора не потрапляє: з 2012 р. він має українське громадянство. Офіційне формулювання свідчить, що санкції проти власника "Смарта" запроваджено "через причетність до релігійної організації, афілійованої з центрами впливу в Російській федерації" .

У перекладі простою мовою - у зв'язку з тим, що В.Новинський багато років є головним спонсором Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Коломойський : у пошуках справедливості

Власника неформальної бізнес-групи "Приват" І.Коломойського важко запідозрити у проросійській орієнтації. Але так уже вийшло, що свого найзначнішого активу в нафтогазовій галузі він втратив одночасно з В.Новінським .

Про арешт та передачу АРМА майна ПрАТ "Укрнафтобуріння" стало відомо 17 квітня. Проте саме рішення Печерський районний суд Києва ухвалив трохи раніше, 3 квітня.

А вже 27 квітня держкомпанія ПАТ "Укрнафта" (у якій частка "приватівців", включаючи І.Коломойського , була націоналізована у листопаді 2022 р.) звернулася до Мінекономіки з проханням сприяти передачі від АРМА до неї активів "Укрнафтобуріння".

Головна цінність цієї компанії – їй належать права на розробку найбільшого у країні Сахалінського газового родовища (Харківська обл.), запаси якого оцінюються у 15 млрд м3. У 2021 р. "Укрнафтобуріння" видобуло 725 млн м3 газу.

На рахунках " Укрнафтобуріння " лежать 16 млрд. грн. нерозподіленого чистого прибутку за минулі роки, а в ПСГ у нього понад 160 млн. м3 газу. Все це також пішло до АРМА у рамках розслідування кримінального провадження, яким займається Державне бюро розслідувань (ДБР).

За даними слідства, передача Сахалінської площі " Укрнафтобурінню " у 2002 р. відбулася з порушенням інтересів держави і стала наслідком корупційних дій тодішніх чиновників Держгеонадр.

Трохи раніше, у лютому ц.р. , у рамках цього виробництва було заарештовано та передано АРМА активи трьох фірм, які є партнерами " Укрнафтобуріння " у розробці Сахалінського родовища.

За даними ЗМІ, ці структури мають відношення до екс-депутата Ради І.Котвицького (найближчого помічника екс-глави МВС А.Авакова ) та українсько-російського олігарха, харків'янина П.Фукса. Невідомо, як вони відреагували на дії ГБР та прокуратури.

Що ж до І.Коломойського , то він (через офіційне повідомлення від імені " Укрнафтобуріння ", поширене 19 квітня) заявив, що не розуміє підстав для подібних дій з боку держави. І вимагає "повноцінного судового розгляду з метою встановлення всіх фактів та прийняття справедливих та обґрунтованих рішень" .

І таке "справедливе та обґрунтоване рішення" не змусило себе довго чекати. Вже 3 травня той самий Печерський райсуд Києва зняв арешт з акцій "Укрнафтобуріння" (ймовірно, за результатами "повноцінного розгляду").

І цим повернув І.Коломойському право розпоряджатися всіма активами цієї компанії. Причому, згідно з повідомленням, винесений вердикт не підлягає подальшому оскарженню в апеляції.

Тож не варто особливо дивуватися, якщо й Господарський суд Києва теж винесе "справедливе та обґрунтоване" рішення за позовом І.Коломойського , Г.Боголюбова та інших " приватівців ", які оспорюють націоналізацію своєї частки в ПАТ " Укрнафта " та ПАТ " Укртатнафта " (Кременчуцький нафтопереробний завод).

Відповідне звернення від імені офшорної фірми – одного з колишніх акціонерів "Укрнафти" та "Укрртатнафти" надійшло до суду 8 грудня 2022 р. - через місяць після того, як їхня частка перейшла державі за рішенням Ради національної безпеки і оборони. Нині ця справа перебуває на стадії розгляду.

Безумовно, серед усіх українських олігархів І.Коломойський має найширший та найуспішніший досвід юридичних баталій із державою. У чому йому точно не відмовиш, то це в умінні добиватися "повноцінного розгляду" та отримувати у «найчесніших» і «найнепідкупніших» українських судах "справедливі та обґрунтовані рішення".

В.Новинський не має таких "талантів". Тому його шанси отримати "справедливі та обґрунтовані рішення" на порядок менші.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті