У "ЛНР" подякували Путіну за щасливе життя: скарг немає і не буде. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу розповідали, яким чудовим президентом Росії вп'яте буде Путін, яка хороша російська конституція, згідно з новою редакцією якої товариш Путін В.В. не був президентом ще жодного разу. Багато місця було приділено цитуванню "мудрих думок" російського диктатора, озвучених ним під час "прямої лінії" з громадянами РФ.

"Веселится и ликует весь народ"

Одразу після того, як Володимир Путін погодився на наполегливе прохання спікера "народної ради ДНР" Артема Жоги балотуватися 2024 року на посаду президента РФ, в інформаційному полі окупованого Донбасу розпочалася передвиборча агітація. Місцевий політолог Артем Бобровський розповів, що "президент Росії Володимир Путін заслужив довіру співгромадян, оскільки зіграв ключову роль у поліпшенні життя в країні".

Особливу увагу він приділив агресії Росії проти України. За словами Бобровського, "початок спеціальної військової операції із захисту Донбасу - це крок, який врятував нас від геноциду".

Не обійшлося і без традиційного "как мать говорю и как женщина". Голова "регіонального відділення Союзу жінок Росії" розповіла журналістам, що "жителі Донбасу ніколи не відчували такої колосальної підтримки, як за президентства Володимира Путіна, завдяки якому регіон повернувся додому". На її думку, згоду Путіна залишатися президентом РФ "з невимовною радістю зустріли жителі Донецької Народної Республіки, оскільки Володимир Володимирович Путін є нашим незамінним лідером, а також надійним захисником інтересів Донбасу".

NB! За далеко неповними даними "СЦКК ДНР", понад 10 тисяч мирних жителів було вбито або поранено (4760 цивільних осіб загинули і 5563 були поранені) на окупованій частині Донецької області за 20 місяців так званої "СВО". Водночас, до того, як Путін почав "рятувати" жителів Донбасу, згідно зі звітами ОБСЄ, 2021 року, що передував російській агресії, на території Донецької та Луганської областей по обидва боки лінії зіткнення зафіксовано лише 16 загиблих і 75 поранених. 

Апофеозом славослів'я на адресу нинішнього і майбутнього господаря Кремля стали думки пересічних жителів "ДНР", освітян і громадських діячів: "Я дуже щаслива. Ми дуже любимо Володимира Володимировича"; "Володимир Путін врятував Донбас від повного знищення"; "Рішення Путіна балотуватися показало, що Президент насамперед дослухається до думки суспільства"; "Я був упевнений, що Володимир Володимирович буде балотуватися на пост президента, але чекав і гадав, як же це буде зроблено. І я був захоплений саме тим кроком, який було зроблено. Володимир Володимирович сказав про своє рішення Артему Жозі - це показує його ставлення до Донбасу".

У схожій солодко-сиропній тональності ЗМІ окупованого Донбасу розповіли про святкування нового для регіону свята - Дня російської конституції. Тієї самої, за якою Путін жодного разу не був президентом РФ і має право на висунення своєї кандидатури ще на два терміни.

"День Конституції Російської Федерації є символом громадянської свободи, правової державності та демократичних цінностей, на яких будується сучасна Росія... Це дає змогу забезпечити стабільність і передбачуваність у правовій системі та захистити основні цінності й інтереси народу", - прокоментувала журналістам право громадянина Путіна В.В. на практично довічне правління голова "молодіжного руху Асоціації юристів Росії в ДНР" Єлизавета Бєляєва. 

Щоб напевно переконати жителів непідконтрольного Донбасу в тому, що ВВП - це всерйоз і надовго, якісь громадські працівники вирішили познайомити їх із тестом основного закону. "Активісти "Єдиної Росії" і Громадського руху "Донецька Республіка" провели в Донецьку акцію, приурочену Дню Конституції РФ", - написали місцеві журналісти.

Суттю цієї акції стала роздача відвідувачам торгових центрів брошури з текстом Конституції Росії. Масштаб акції вражає - дві наближені до російської влади громадські організації "донеччанам і гостям міста роздали 200 примірників".

Не дуже "пряма лінія"

Третьою ТОП-подією в інформаційному полі Донбасу стала "пряма лінія" і пресконференція Володимира Путіна, на якій він відповідав на найзлободенніші запитання росіян, включно з "новыми русскими" з окупованих РФ територій України. Точніше, відповідав російський диктатор не на всі запитання. Так, наприклад, повив у повітрі і залишився без реакції буквально крик жителів окупованого Донецька, які намагалися поскаржитися на багатоденну відсутність води в їхніх будинках.

"Не всім місцевим журналістам сподобалася така "неуважність" господаря Кремля до проблем "нових територій". "Сьогодні Володимиру Путіну на "прямій лінії" надходила скарга щодо відсутності води на Цусимській, але вона так і залишилася не почутою "за його спиною", - написав один із донецьких Телеграм-каналів.

А ось представникам "ЛНР" пощастило більше. Молодий журналіст із Луганська отримав право поставити запитання особисто Путіну. Однак замість цього він вибухнув довгим компліментом на адресу господаря Кремля. Мовляв, завдяки російському президенту в регіоні все добре, питань немає, всі всім усім задоволені, скаржитися нема на що, скаржитися нема на кого....

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті