У Донецьку обіцяють великі зарплати водіям і планують залучати до праці підлітків

До Донецька прийшла чергова партія "братської" допомоги з росії. На цей раз у вигляді автобусів великої місткості – до 114 осіб. Про це донеччани дізналися з місцевих новин.

Пам'ятається, "народна" вже отримувала такий подарунок у квітні поточного року. Тоді писали, що в "столицю республіки" доставили п'ять автобусів з низькою підлогою великої місткості російського виробництва, які до цього кілька років вже колесили Москвою. Але в "ДНР" живе народ негордий, який звик отримувати усякий непотріб з панського плеча. І ніхто навіть не запитав: "На якого біса спорожнілому Донецьку автобуси, призначені для великих міст з інтенсивним пасажиропотоком?"

У випусках новин донеччанам показали, як на автобусах намалювали логотип "Донелектроавтотрансу" та прапор "ДНР". Та, мабуть, вони так і не залишили територію автопарку. Принаймні їх бачили на донецьких дорогах лише по телевізору.

Але у "ДНР" не прийнято говорити про проблеми. Тут люблять розповідати про райдужні перспективи та будувати ілюзорні плани. Ось і в цьому випадку перший заступник голови уряду "ДНР" Андрій Чортков не пояснив населенню, чому доставлені з РФ машини не виходять у рейс, а із захопленням доповів, що в "республіці" є програма, згідно з якою до 2025 року "республіканський" автопарк поповниться на 451 автобус. "З 2023 по 2025 рік ми отримуємо 451 одиницю транспорту. Це автобуси, в основному, різної місткості. Є великі, середні та малі автобуси. До лютого 2024 року ми отримаємо 161 автобус, через Мінтранс РФ ми отримаємо 20 автобусів та за програмою Мінпромторгу РФ ми отримаємо близько 60 автобусів", – заявив Чортков.

Також він додав, що зараз гостро стоїть питання про отримання трамваїв, оскільки цей вид транспорту є дорогим. Однак влада "республіки" домовлятиметься з шефами-регіонами та з відомствами росії, щоб також закрити цей напрямок.

Проблема з внутрішньоміськими перевезеннями в "ДНР" почалася в 2014 році, а з лютого 2022 ще більше посилилася. І питання не лише у плачевному стані рухомого транспорту. Основна причина – нема кому працювати ні на старих машинах, ні на нових. Водії, яким вдалося уникнути мобілізації, звільняються через вкрай низьку зарплату. У центрі зайнятості на сьогодні лише для водіїв тролейбусів та трамваїв відкрито, відповідно, 124 та 90 вакансій. Щодо водіїв автобусів, то відомо, що на автотранспортному підприємстві штат укомплектований лише на 30%.

Але в "нарядній республіці" вміють вирішувати проблеми. Способи ті, що були обкатані в радянську епоху – брехня і провокація. А саме: запустили чутку, що водіям міського транспорту підвищується зарплата до 200 тисяч рублів на місяць. Мовляв, знайшли можливість фінансування для підвищення престижності професії. Але донеччани за дев'ять років окупації вже навчилися фільтрувати почуте.

Першими відреагували на новину водії громадського транспорту із Ростова. Не важко здогадатися чому. Так уже склалося, що жителі "ДНР" їздять до Ростова часто у різних справах. Хтось щоб побутову техніку прикупить, хтось за чоботами новими до зими. Тому що в Донецьку, як і раніше, з цінами на товари повний абсурд відбувається. Та й із якістю продукції біда. Завозять у магазини повне фуфло. Так що поїхати за товаром у місто на Дону виявляється вигідніше, ніж купити щось у сусідньому магазині.

Зрозуміло, донеччани народ товариський. Розповідають ростовчанам із задоволенням усе, про що їх запитують і навіть про що не запитують. І про зарплати космічні для водіїв, мабуть, теж пробалакалися з душевною простотою. І хоч би як це виглядало комічно, але ростовські водії таки повірили в казку і, піддавшись спокусі рублем, уже були готові пакувати валізи, щоб вирушити надавати «братську допомогу». І поїхали б, бідолахи, якби не досягнення прогресу у вигляді всемогутнього інтернету, який досяг їхнього міста. А писали там жителі тієї самої казкової республіки, куди зібралися їхати наївні росіяни заробляти великі гроші.

Засумнівалися тоді ростовчани і вирішили почекати з переїздом на окуповану територію. Хоча, якщо вірити деяким російським ЗМІ, то якась кількість водіїв із Ростова все ж таки приїхала до Донецька і вони вийшли в рейси. "На Донбасі їм платять від 200 тисяч рублів на місяць, а основна вимога всього одна возити людей більш-менш за графіком", – про це повідомляє "Донньюс.ру" з посиланням на джерела в ростовських автотранспортних підприємствах.

Витік кадрів у зону "СВО" визнали і в Мінтрансі Ростовської області. "Зріс підвищений попит на водійський склад з боку підприємств, що знаходяться на новоприєднаних територіях. В результаті спостерігається відтік водійського складу", – йдеться в повідомленні відомства. Високі зарплати водіїв у "нових регіонах" пояснюються підвищеним ризиком та великими державними інвестиціями у відновлення "звільнених" територій.

Так сталося, що я звикла перевіряти інформацію. І ніби випадково розговорившись із деякими водіями автобусів, дізналася, що за фактом ніхто з місцевих тут не отримує великих грошей. Наприклад, з графіком 5/2 зарплата становить 7500 рублів на тиждень. Не складно порахувати, що за місяць виходить 30 тисяч. Деякі, щоби більше отримувати, працюють без вихідних. Про водіїв із Ростова чули, але на автобусах малої місткості їх немає. Швидше за все, припускають донеччани, вони працюють на Першій лінії. Це маршрут від залізничного вокзалу до ДМЗ, що проходить вулицею Артема. Сюди, мабуть, поставлять і "нові" автобуси, які списали через старість у Москві. Тому що майже всі тролейбуси вже вичерпали свій ресурс і їхній брак потрібно чимось замістити.

Але навіть з огляду на все це, пазл щодо водіїв, що прибули з Ростова, ніяк не складається. І ось чому – автобусів, як і раніше, не вистачає на всіх маршрутах, і люди змушені годинами чекати потрібного рейсу.

А тут ще місцеві ЗМІ чергову новину підкинули: "республіканському" навчальному центру доставили автобуси, де водії проходитимуть практику водіння. Це що ж виходить? Водіїв таки не вистачає? А де ж потік «воділ» з Ростова? І довідка з регіонального "мінтрансу" розвіює всі сумніви щодо "вирішення проблеми". За повідомленням прес-служби, автотранспортні підприємства регулярно надсилають запит щодо нестачі водіїв автобусів. Найбільша кількість заявок надходить від АТП Донецька, Макіївки, Маріуполя, Єнакієвого, Шахтарська, Сніжного, Тореза та Новоазовська.

В інтерв'ю місцевим ЗМІ перший заступник голови "уряду" "ДНР" Андрій Чортков сказав наступне: "Ми збільшуватимемо зарплату водіїв у муніципальних підприємствах. Якщо хтось хоче водієм попрацювати – готові навчити та готові надати нормальну зарплату". При цьому "чиновник" не уточнив, що у його розумінні "нормальна зарплата". Думаю, якби це була сума в 200 тисяч, то він обов’язково зробив би на цьому акцент. Але сказано було лише те, що на даний момент підготовлено 75 водіїв, а зараз триває другий етап підготовки.

Очевидно, проблему з кадровим голодом, який спостерігається у всіх сферах діяльності, "влада" вирішила виправити за рахунок підростаючого покоління. З цього навчального року до шкіл повертається профорієнтація у вигляді проєкту "Квиток у майбутнє". Про це повідомили у "міністерстві освіти та науки" "ДНР". Для розуміння – це не дітище "народної", а калька з російської з аналогічною назвою. Але проєкт, який запустили в РФ у 2018 році, включає профорієнтаційне тестування старшокласників на цифровій платформі та різні офлайн-заходи.

У "ДНР" же знайомитимуть школярів із робітничими професіями, починаючи з 6 класу. Думаю, що закон про спрощення процедури працевлаштування дітей віком від 14 років, який ухвалила Держдума РФ 13 червня цього року, значно допоможе "молодій республіці" вирішити кадрове питання. Відповідно до закону, для працевлаштування дитини буде достатньо дозволу одного з батьків чи піклувальника. Депутати країни-агресора заявляють, що діти дуже хочуть працювати з 14 років, щоб отримувати перший трудовий досвід та допомогти своїм сім'ям, які не мають грошей.

"В умовах економічного санкційного тиску недружніх Росії держав робота, а отже, дохід підлітка – це ще й фінансова підтримка сім'ї, виховання у ньому почуття відповідальності", – заявив депутат Держдуми Артем Метелєв.

Умови для працевлаштування дітей настільки спростили, що роботодавець неповнолітніх не повинен вимагати висновку лікарів щодо їхнього здоров'я. Буде достатньо медогляду "незначного терміну давності".

За великим рахунком, у тому, що підліткам спростили процедуру працевлаштування немає нічого страшного. Тому що, дійсно, чимало школярів хочуть мати свої кишенькові гроші та із задоволенням працюють під час канікул на різних підприємствах, де дозволено дитячу працю. Але чомусь є побоювання, що для донецьких підлітків готують якийсь неприємний "сюрприз". Просто нічого доброго від росії ми вже не чекаємо.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті