Ціни на продукти повзуть вгору. Донецький щоденник

З цінами на продукти харчування у Донецьку з перших днів "новоутворення" під назвою "ДНР" була чехарда. Пам'ятається, ще Захарченко проводив показові рейди на ринках та в магазинах, зважуючи на терезах пістолет для переконливості. Зрозуміло, що під прицілом телевізійних камер.

Тоді ж на телеканалі "Перший республіканський", за вказівкою "глави", створили програму під назвою "Народний контроль". Сенс телевізійного "шедевра" із запахом нафталіну зводився до того, що якась група товаришів у супроводі журналіста та оператора, ходила супермаркетами і типу перевіряла ціни на товари. Мовляв, чи вони відповідають критеріям народності, тобто доступності для народу, чи ні. Як це вплинуло на ціни? Ніяк. Але ж це як у спорті: головне не перемога, а участь!

Тепер і Пушиліну доводиться показувати, що він переживає за співгромадян. Та тільки ціни від цього ніяк не знижуються: ані в супермаркетах, ані на ринках.

Майже вдвічі зросла вартість курятини, ковбас та яєць з початку 2023 року. Особливо помітним був стрибок у грудні. Народ став нарікати, що важко купувати найнеобхідніші продукти – стандартний набір їжі на тиждень став значно дорожчим. Соціальні мережі замайоріли фотографіями цінників.

Щоб показати реальну картину зростання цін на продукти і не здатися упередженою, користуватимуся даними «республіканської» «влади». Отже, беру для порівняння звіт «міністерства економічного розвитку ДНР» від 7 березня 2023-о та 15 грудня того ж року.

Молоко навесні коштувало від 64 до 90 рублів за літр. У грудні ціна вже – від 79 до 124 рублів. Вершкове масло жирністю 72,5% стартувало на початку року від 180 до 260 рублів за упаковку вагою 180 г, а на фініші року досягло позначки 350 рублів. Куряче філе у березні коштувало від 174 до 235 російських рублів за кілограм. У грудні - від 409 до 475 рублів. Ковбаса варена та варено-копчена у березні коштувала від 208 до 357 рублів за один кілограм. Наприкінці 2023 року жителі окупованих районів мали купувати цей продукт вже за 275-664 рублів. На перерахованих вище прикладах можна побачити, що деякі товари зросли в ціні вдвічі, а не на 1-4%, як пишуть представники підконтрольної Кремлю адміністрації.

Проте найбільше людей обурюють ціни на яйця. На початку року вони коштували від 71 до 102 рублів за десяток першого ґатунку. А до кінця року їхня ціна дісталася 170 рублів.

"Працювати доводиться у важких умовах, коли не вистачає працівників та дорожчає собівартість корму, палива, ветеринарних препаратів, обладнання, запчастин та інших складових, що входять до собівартості яйця", – пояснює начальник відділу розвитку тваринництва "ДНР" Сергій Дзюба.

А як же щиро правителі "народної" запевняли донеччан, що в "республіці" робиться все для поступової синхронізації із роздрібними цінами Ростовської області. Пушилін заявляв, що з січня 2024 року ціни на продукти в "республіці" не перевищуватимуть ростовських. А екс-голова "уряду" Віталій Хоценко зазначав, що у "ДНР" ще до кінця 2023 року буде створено план регулювання цінової політики для соціально значущих продуктів.

У міністерстві якогось там розвитку спочатку спробували спростувати заяви в соцмережах про захмарні ціни на продукти, але потім звинуватили мережі магазинів і пообіцяли довірливому народу, що штрафуватимуть власників, які піднімали ціни. А різке підвищення вартості яєць пов'язали з картельною змовою. Саме так пояснив космічні ціни на куряче яйце "глава" "народної" в інтерв'ю телеканалу "Перший республіканський".

Щоб переконати народ, що у "республіці" все під контролем, 12 грудня Пушилін підписав «закон» про штрафи за завищені ціни. А заступник голови "Народної Ради ДНР" Сергій Прокопенко на телекамери заявив, що "Указом глави "ДНР" та "урядом" буде забезпечено встановлення соціальних цін на найважливіші товари. І пообіцяв, що моніторинг дотримання встановлених цін виконуватиметься "міністерством економічного розвитку". Мовляв, цей захід дозволить стримати зростання цін на найбільш значущі групи товарів, що знизить соціальну напругу.

У результаті стримування цін поклали на власників магазинів. За принципом: бджоли проти меду! Хто не послухається, отримає штраф: перший раз – 300 тисяч російських рублів (приблизно 90 тисяч гривень); за повторне виявлення завищених цін – 800 тисяч рублів (240 тисяч гривень). Для громадян штрафи менші – від 2 до 4 тисяч рублів, а для індивідуальних підприємців – від 5 до 10 тисяч рублів.

На жаль, я не знайшла інформації про те, скільки штрафів було накладено за перевищення цін і на яку суму, але тенденція подорожчання зберігається й досі.

Виробники вже попереджають компанії, які займаються роздрібною торгівлею, що вони змушені піднімати ціни на продукти від 5 до 20%. Це стосується щонайменше молочної продукції, кави, соків, рису та кондитерських виробів. Причому це загальноросійський тренд, але «влада» продовжує грати в «стримування» у телевізорі.

У зв'язку зі зростанням кількості скарг від населення "глава" Пушилін вкотре доручив провести нові рейди по торгових точках. І навіть розпорядився створити спеціальний штаб, який контролюватиме ціни на товари.

Інформації налили у вуха багатостраждальним донеччанам чимало, а для радості дали лише один привід – цукор подешевшав. Піднесли цю подію в старих совкових традиціях: мовляв, завдяки зусиллям "влади" вдалося домовитися з підприємцями про зниження ціни аж на 15 рублів і тепер його вартість складає 65 рублів за кілограм.

Ну, а до захмарних цін на решту позицій закликали поставитися з розумінням і пояснили, чим зумовлена ця тенденція. Головною причиною підвищення вартості товарів назвали зниження курсу рубля та значне подорожчання логістики всередині країни. Заодно попередили: це не межа. Відпускні ціни на широкий перелік продовольчих товарів найближчими місяцями зростуть ще на 5-20 відсотків.

Постачальники компанії вже заявили про підвищення цін на свою продукцію у зв'язку з тим, що з березня піднімаються тарифи на перевезення з Ростова-на-Дону до "ДНР" майже на 60%. Наприклад, постачальник рису "Агроімпорт" обіцяє підняти оптові ціни на 22%, а виробник кондитерки "Любятово" - на 6%. Підвищення цін очікується у тому числі на каву та тютюнову продукцію.

Але "влада" "народної" невтомно розповідає про свої зусилля щодо стримування цін. Зробили звіт, що вже понад 60 підприємств підписали меморандум про граничні націнки на соціально-значущі товари. Зрозуміло, що за умов девальвації рубля, подорожчання логістики та сировини кінцева вартість продукту зростатиме незалежно від меморандумів, але «важлива не перемога, а участь». От і спостерігає народ у Донецьку, як цей двоголовий півень безуспішно бігає за курями, за принципом: «не заплідню, то хоч зігріюся».

Проте колишній МММник ніяк не може визнати, що процес ціноутворення таки вийшов з-під контролю. Днями у Телеграм він зробив відеозвернення, де запропонував запустити чат-бот, у якому мешканці можуть розміщувати фото та відео цінників у магазинах та супермаркетах. І вкотре запевнив, що "влада" реагуватиме на кожну скаргу. "Наша мета, – підсумував Пушилін, – довести ціни до рівня сусіднього регіону. Це Ростовська область".

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті