Стигматизація переселенців, або Дискримінація за ознакою прописки

З початку повномасштабного вторгнення РФ переселенці з Донецької та Луганської областей, а також Криму та Севастополя, які багато років мешкають на підконтрольних територіях, зіткнулися з новими викликами. Йдеться про додаткові та ретельніші перевірки на блокпостах, а також пильну увагу з боку правоохоронних органів.

"Фактор "донецької прописки" знову сплив. А я вже думав, ми про це забули. Але ні, косі погляди повернулися. Поліцейський відкриває паспорт, бачить місто Луганськ і в нього наче лампочка загоряється", - каже переселенець із Луганська Владислав.

Він згадує, як у 2014 році переїжджав із Луганська до Києва, і з якими труднощами шукав роботу та житло.

"Це був той ще квест. З роботою було простіше, тому що у мене досить затребувана і високооплачувана професія в галузі IT. Проблеми були тільки з відкриттям ФОПу, оскільки він зав'язаний на прописці. Але тоді все вирішили. А от із житлом мені довелося мучитися. Ріелтори мало трубку не кидали, коли чули про те, що в мене луганська прописка. Довелося піднімати бюджет і платити готівкою в доларах – тоді це було в пошані. Потім проблеми прийшли з банку: мені зменшили кредитний ліміт, вимагали довідки з роботи,  ще якісь документи. Загалом кілька місяців у мене пішло на те, щоб якось асимілюватися", - згадує переселенець.

Після 24 лютого 2022 року у Владислава знову виникли такі ж проблеми.

"На мене стали дивитися як на потенційного диверсанта та розпалювача війни. Додаткові перевірки, складнощі у пошуку нового житла та банківські труднощі знову повернулися", - каже він.

"ОстроВ" розбирався, з якими проблемами стикаються переселенці з пропискою на окупованих територіях і що про це говорять у Міністерстві внутрішніх справ України.

Проблеми переселенців

На десятий день повномасштабного вторгнення Росії журналіст "ОстроВа" з кримською пропискою особисто зіткнувся з "особливим ставленням" через свою реєстрацію на окупованій території.

На одному з блокпостів у Львові під час перевірки документів, якій піддавалися всі громадяни, погляд співробітника ТРО (сил територіальної оборони) впав на прописку в місті Севастополь.

"Спочатку він кілька разів перепитав, де було видано паспорт, де я прописаний і проживаю. Його не задовольнила відповідь, що я прописаний у Севастополі, який був незаконно анексований РФ у 2014 році, а останні десять років проживаю та працюю в Києві", - згадує він.

Після цього співробітник ТРО попросив показати зміст мобільного телефону, кишень та рюкзака. Коли він випадково побачив журналістське посвідчення, полегшено видихнув, припинив перевірку та відпустив.

"Що ж ви одразу не сказали, що журналіст? Проходьте", - сказав він.

На моє запитання, що було б, якби я не був співробітником ЗМІ, він лише знизав плечима сказав: "Самі розумієте, який зараз час" .

Цей випадок можна було б списати на перші дні повномасштабної війни, коли всюди бачились диверсанти та навідники російських ракет, але згодом ситуація не сильно змінилася.

Переселенець із Маріуполя Андрій у жовтні 2022 року їхав із Києва до Ірпеня на таксі з робочих питань. На блокпосту машину зупинили співробітники поліції та попросили всіх пасажирів пред'явити документи. Коли поліцейська побачила маріупольську прописку, то одразу почала розпитувати Андрія, чи давно він живе у Києві, коли востаннє був у рідному місті, чи залишилися там родичі, чи спілкується він із ними .

"Я на різні чекав питання, але тільки не про своїх родичів. У Маріуполі залишилася жити вся моя сім'я, і вони, на жаль, підтримують дії російських окупантів. От що мені робити в такому разі? Скажу правду - і я не знаю, чим це може закінчитися, обманювати теж не хочеться. У результаті сказав, що з родичами давно не спілкувався. Мене ще запитали, чим я займаюся в Києві, ким працюю і чи я став на військовий облік. Після цього відпустили", - розповів він "ОстроВу " .

Він також наголосив, що питання про постановку на військовий облік постає вже не вперше при спілкуванні з правоохоронцями. У вересні під час проходження блокпоста у Львівській області йому розповіли, що він, як переселенець з окупованої території, має стати на військовий облік протягом семи днів .

"Військовослужбовець на блокпосту прямо акцентував на тому, що я переселенець з окупованого Маріуполя, і за законом я зобов'язаний стати на облік у військкоматі. Я як би і не проти, але навіщо так акцентувати на тому, що я переселенець? Невже у нас це законодавчо прописано? Як виявилося ні. Це чергова дискримінація", - вважає він.

Про те, що переселенці мають стати на військовий облік протягом семи днів після переїзду на нове місце проживання, офіційно заявили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Якщо вам від 18 до 60 років, ви залишили свій будинок і є військовозобов'язаними, маєте  стати на військовий облік за новим місцем фактичного проживання. Зробити це потрібно протягом 7 днів після приїзду", - йдеться у повідомленні Мінреінтеграції під заголовком "Військовообов'язані ВПО: чи потрібно ставати на облік у військкоматі, і хто звільняється від мобілізації?

Дійсно, згідно з Порядком організації та ведення військового обліку, всі призовники, військовозобов'язані та резервісти у разі зміни адреси або інших персональних даних зобов'язані у термін 7 днів особисто повідомити про це ТЦК та СП (військкомат), тобто стати на військовий облік за новим місцем проживання. Зрозуміло, ця норма поширюється і на внутрішньо переміщених осіб, але не виділяє переселенців як окрему категорію. Таким чином будь-який українець, який живе не за пропискою (реєстрацією), зобов'язаний протягом семи днів після зміни місця проживання особисто повідомити про це військкомат.

"Чому моєму другу, який був зі мною при перевірці документів і який мав прописку в Сумах, нічого сказали про те, щоб він став на облік у Києві, а мені, як переселенцю з Маріуполя, на цьому акцентували увагу? Хіба це не дискримінація?" ", - запитує переселенець.

До речі, коли Андрій повертався з Ірпеня до Києва через інший блокпост, машину навіть не зупинили. За словами таксиста, перевірки та їх інтенсивність безпосередньо залежать від блокпосту та зміни, яка там чергує.

"Це лотерея. Можуть просто пропустити, як сьогодні, а можуть докопатися, перевірити телефон та речі", - пояснив таксист.

Ще одна проблема – це автомобілі на донецьких та луганських номерах. Декілька переселенців розповіли "ОстроВу", що їхні машини та пасажирів піддавали додатковим перевіркам тільки за номерні знаки.

"Це було в середині літа. Ми їхали машиною з Києва до Львова, проїжджали багато блокпостів. І якщо більшість машин просто проїжджали або надавали мінімальну кількість документів, то нас кілька разів піддали інтенсивним розпитуванням. Телефон і речі не перевіряли, але документи перевірили досконало , плюс поставили кілька питань із серії, де живете та працюєте, чи їздили на окуповані території. Все було швидко і спокійно, але осад залишився, що є особливе ставлення та якісь підозри", - розповів переселенець із Донецької області Михайло .

Читач "Острова" Володимир також поскаржився до нашого видання, що його часто зупиняють на блокпостах через донецькі номери.

"Я переселенець двічі. Залишилася квартира в Донецьку та будинок у Краматорську. І всі ці роки мене постійно перевіряють на блокпостах. Зараз доходить до маразму. Сьогодні окрім перевірки документів та автомобіля силою вимагали мій телефон і там рилися. Скільки можна нас перевіряти? Мені доводиться їздити часто, і буває по кілька перевірок на день. Для всіх донецькі номери — це означає відразу зупинити та перевіряти. І це політика держави, яка своїх громадян зробила типовими підозрюваними за географічним принципом. Я сприймаю це як дискримінацію. Дев'ять років одне й те саме", - написав він.

На побутовому рівні донецька та луганська прописка також заграла новими негативними фарбами після 24 лютого. Переселенець із Луганська Владислав, про якого йшлося на початку статті, одразу після повномасштабного вторгнення РФ виїхав із Києва до Львова та почав шукати квартиру. З огляду на тодішній ажіотаж, це виявилося й так складним завданням, а луганська прописка іще більше все ускладнила.

"Навіть підвищення вартості не завжди спрацьовувало. Місцеві ріелтори одразу запитували про прописку, і по зміні їх тону я розумів, що нічого хорошого мені це не обіцяє. Так і вийшло. Під час перегляду першої квартири власник недовірливо подивився на мою прописку і почав розпитувати, коли я виїхав з Луганська, де я працюю, є у мене довідка, що я постійно живу і працюю на підконтрольній території України, зрештою сказав, що якщо я житиму в його квартирі, то йому доведеться про мене розповісти голові будинку та місцевій ТРО. "У результаті він мені відмовив. Ріелтор тоді лише знизала плечима і сказала, що можуть бути проблеми. З того часу ми разом із пропискою показували довідку переселенця, де в мене написана київська адреса, це якось згладжувало проблему", - розповів він .

Він також радить усім переселенцям, у яких у паспорті стоїть донецька чи луганська прописка і в кого є довідка ВПО, згенерувати у додатку "Дія " Є-документ і пред'являти його на блокпостах та інших перевірках. Справа в тому, що Є- документ показує місце проживання, яке зазначено у довідці ВПО. Таким чином, за його словами, можна уникнути зайвих питань та додаткових перевірок.

"Поліцейський чи військовий бачить, що там стоїть місто Київ, його це влаштовує. З фізичним паспортом буде довше", - зазначає переселенець.

Що кажуть у МВС

У Міністерстві внутрішніх справ України на запит "ОстроВа" зазначили, що інформація про більш ретельну перевірку на блокпостах осіб з реєстрацією місця проживання в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, а також транспортних засобів з реєстраційними номерами тимчасово окупованих територій України не відповідає дійсності .

Водночас співробітники Національної поліції у коментарі "ОстроВу" повідомили, що українці з пропискою на окупованих територіях (особливо з Донецької та Луганської областей та Криму) справді користуються особливою увагою з боку правоохоронців . Подібні вказівки вони одержують неформально на загальних зборах.

"Так, така практика є. Особливо це було виразно на початку повномасштабного вторгнення Росії. Нам, справді, неформально промовляли, які категорії осіб та транспортних засобів слід піддавати посиленій перевірці. Це нормальна практика. Тоді у списку були не лише особи з донецької та луганською пропискою, були й інші ознаки... Але фактор прописки якось особливо затримався... Чому?.. Та тому що це найпростіша ознака - подивився в паспорт, побачив прописку і пішов за списком питань і перевірок. Але хочу підкреслити, що ніхто не давав вказівки вести себе з такими людьми грубіше і жорсткіше. Багатьох ми просто відпускаємо, поставивши кілька запитань, бувають різні випадки, люди повинні з розумінням до такого ставитися", - розповів співробітник київської Нацполіції на правах анонімності.

Переселенець із Донецька Костянтин, який переїхав до Києва задовго до початку повномасштабного вторгнення, живе у столиці, а працює у Броварах. Щодня він їздить машиною з донецькими номерами через блокпост, який стоїть на межі міст. І щодня, саме його машину з донецькими номерами зупиняють. Він уже знає людей, які там стоять, і вони його знають. Але все одно: зупинка, дурні питання й однотипні відповіді, та «розуміння». Нічого іншого не залишається. Тим більше, що у 2014 році було ще гірше. Виїхавши з рідного міста, де було небезпечно перебувати через проукраїнські погляди, він у пошуках житла зателефонував за оголошенням у одне із західноукраїнських міст із запитанням, чи можна замовити будиночок до осені (тоді всі вірили, що восени все закінчиться). - Труну собі замов, - відповіла добросердна співвітчизниця…

 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті